Det nya datasystemet Ritu som ska underlätta arbetet för domare på tingsrätter är en flopp. Åtminstone om man ska tro domarna själva. Programmet togs i bruk i maj ifjol för att fler myndigheter lättare skulle kunna ta del av brottmålsdomar.
Vid Österbottens tingsrätt har handläggning av brottmål dragit ut på tiden med 30 procent. Ledande lagmannen i Österbotten, Daniel Allén har varit med och fört fram kritik till Justitieministeriet men han känner att han pratat för döva öron.
- Vi har inte blivit tagna på allvar, det bemötande vi fått är att felet ligger hos oss. Men det grundläggande problemet är att det här programmet inte ger den överskådlighet som domare behöver i ett större brottmål.
Utmärkt för lätta trafikmål
Ritu ska underlätta arbetsbördan för tingssekreterare och bland annat ska domare själva fylla i boxar med uppgifter om hela fallet, från början till dom.
- Programmet fungerar bra för enklare mål, till exempel trafikmål men för större brottmål ger det en tyngre arbetsbörda för domarna än vad det är tänkt, säger Allén.
Ledaren för arbetsgruppen för Ritu, Heikki Liljeroos vid Justitieministeriet håller med om att programmet lämpar sig bättre för enklare mål, men han vidhåller att man håller på med förbättringar. Det här året kommer en större uppdatering av programmet.
- Men det är inte alla domstolar som har problem. Vid Birkalands tingsrätt har det inte varit några problem.
Var har det varit problem?
- Det kan jag inte säga. Utbildning har getts men tidtabellen för den var kanske inte så bra. Men det ligger mycket hos användarna att de faktiskt vill lära sig det här programmet, säger Liljeroos.
- Under mina femton år på tingsrätten har jag inte varit med om någon liknande svår övergång, säger Allén.
Hoppas på en räddning
Om ett par år kommer ännu ett nytt system till tingsrätterna. Aipa, som systemet heter, ska göra allt elektroniskt från att fallet kommer in till rätten tills att det går ut.
- Vi hoppas att vi i det ska få ett nytt system men vi är rädda att Ritu kommer att hänga med i det här programmet, säger Allén.
"Man har glömt användarvänligheten"
Men till skillnad från justitieministeriets Heikki Liljeroos tycker Nina Wahlstedt, som är tingsdomare vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo, att man i det här fallet inte kan lägga någon skuld på domstolspersonalen.
Nina Wahlstedt tycker i stället precis som Österbottens ledande lagman Daniel Allén att man i det här nya Ritu-datasystemet har glömt bort det absolut viktigaste.
- Det känns som att man har glömt oss användare, det vill säga tingsdomarna och tingssekreterarna. Användarvänligheten känns som det viktigaste i alla nya datasystem som kommer ut på marknaden, men här har man helt enkelt glömt bort den biten, säger Wahlstedt och tillägger:
- En stor del av domstolspersonalen känner till datorer och datateknik, så det är inte där skon klämmer. Problemet är i stället att det här programmets användarvänlighet inte direkt är på toppnivå.