Planen var att samjourmottagningen vid ÅUCS skulle underlätta för alla patienter och att få service på svenska där skulle inte heller vara några problem. Verkligheten har dock blivit en helt annan.
Pargasbon Pernilla Bergman har besökt samjouren vid Åbo universitetscentralsjukhus ett flertal gånger och hennes bild är inte direkt positiv.
- Senast jag var där väntade jag i fem till sex timmar för att få en antibiotikakur och det tycker jag är ganska bedrövligt. Jag vet inte vad planen för den här samjouren har varit egentligen, var det meningen att det skulle bli smidigare eller lättare för alla patienter? Jag tycker mer att det känns som att man har kört in i en återvändsgränd. Personalen känns stressad och det skulle absolut behövas fler anställda där. Det här var dessutom en vanlig vardagkväll och när jag har varit där under ett veckoslut har det varit fullständigt kaos. Och de gånger jag har varit där har jag inte heller fått någon svenskspråkig service.
Överläkare Lehtonen: "Finns fortfarande mycket som måste bli bättre"
Men frågar man patientombudsmannen vid ÅUCS, Virpi Saarinen, har inte samjouren fått mer kritik än någon annan avdelning.
- Vi får ta emot både beröm och kritik, men att samjouren skulle ha fått anmärkningsvärt mycket kritik är inget som har nått oss i alla fall.
Samjourens överläkare Jarmo Lehtonen bekräftar däremot att man fortfarande har en hel del att jobba med vid samjourmottagningen som för övrigt inledde sin verksamhet i april 2013.
- Jag kan inte förneka att det har varit problem och visst finns det fortfarande många saker som måste förbättras. Men vi har också löst några av våra problem och man glömmer lätt bort att det också finns många väldigt nöjda patienter. Jag menar det blir lätt att man bara fokuserar på negativa saker. Och jag kan säga att det är hemskt sällan vi har så långa köer som den här patienten berättar om, men samtidigt måste vi också erkänna att vi har haft problem när det handlar om hitta svenskspråkig personal till varje skift.
Vården i sig bra - men för långa köer
Pargas social och hälsovårdsnämnd kommer i februari att utvärdera hur samjouren i Åbo har fungerat. Nämndens ordförande Merja Fredriksson berättar att hon hittills har fått både positiv och negativ feedback.
- Kvaliteten på själva vården har fått positiva reaktioner. Däremot har det framförts kritik mot guidningen och skyltningen, det vill säga att båda har varit bristfälliga och att samjouren dessutom saknar svenskspråkig personal. En annan negativ sak som har kommit upp är långa väntetider, både på plats vid samjouren och när man ringer till samjourens telefontjänst, där en del har berättat om upp till en timmes väntan och det känns ju lite väl länge för en telefonkö.
Wennström: "Känns som att man har glömt språkbiten"
Just avsaknaden av svenskspråkig personal har varit ett hett diskussionsämne i Åbos social- och hälsovårdsnämnd.
- Det har kommit mycket kritik om den bristande svenskspråkiga servicen. Vi har kontaktat sjukvårdssdistriktet i Egentliga Finland kring språkfrågan, men det verkar helt enkelt vara svårt att åtgärda. Överlag känns det som att man inte riktigt har hunnit detaljplanera språkbiten när man har planerat samjouren i Åbo, säger Kjell Wennström, ersättare i Åbos social- och hälsovårdsnämnd.
Kjell Wennström lyfter också fram den ekonomiska biten.
- Större delen av nämnden i Åbo tycker också att den här verksamheten är för dyr och därför försöker vi nu hitta sätt att styra patienterna till hälsovårdsstationerna först, alltså styra "rätt patienter till rätt ställe" i stället för som nu att folk ofta far direkt till samjouren. Det kostar mer att ha en patient vid samjouren och Åbo stad vill den här vägen avlasta samjouren från "onödiga" fall.
Tidigare artiklar om samjouren i Åbo:
Trög start för samjouren i Åbo
Samjouren får mera personal
Tehy kräver mer personal till nya samjouren
Nu öppnar jouren i T-sjukhuset i Åbo
Färre feldiagnoser målet för nya samjouren