Landskapsförbunden i Egentliga Finland och Satakunta är inte nöjda med den föreslagna statsandelsreformen. De vill ändra på åldersstrukturens tyngdpunkter.
Egentlig Finlands förbund vill tillsammans med landskapsförbundet i Satakunta ändra på åldergruppernas tyngd i statsandelssystemets reformförslag.
Landskapsförbunden anser att statsandelsreformen märkbart skulle sänka Egentliga Finlands och Satakuntas statsandelar. Landskapsförbunden lyfter också fram att regionen tampas med en industriell strukturomvandling som påverkar kommunernas serviceutbud märkbart. Den bakgrunden borde beaktas.
Landskapsförbunden vill att statsandelssystemet ska bli nationellt jämlikare och att kostnaderna för en stor äldre befolkning beaktas rättvisare.
Landskapsförbunden föreslår att man inom åldersmätaren ökar den äldre befolkningens tyngd i förhållande till yngre åldersgrupper.
Genom att ändra tyngdpunkt skulle Egentliga Finland fortfarande höra till förlorarna, men förändringen skulle inte vara lika radikal.
I förbundens exempelberäkningar har man minskat de yngre åldersgruppernas inverkan med 5 procent och ökat den äldre befolkningens med 10 procent. Trots att även en ung åldersstruktur är kostsam för kommunerna är kommuner med många barnfamiljer ändå i en gynnsammare situation än de med många åldringar. Barnfamiljer hämtar arbetskraft, företagsamhet och övrig aktivitet till kommunen.
Den föreslagna ändringen skulle lindra statsandelarnas nedskärning i sydvästra Finlands kommuner och nytta största delen av Finlands kommuner. Förlorare skulle vara speciellt kommuner i Helsingfors metropolområde och kommuner i Uleåborgsregionen. Landskapsförbundens förslag minskar den föreslagna ökningen av statsandelar till huvudstadsregionen. Nylands kommuner skulle fortfarande få mest nytta mätt i euro, och Egentliga Finlands kommuner förlora mest. Förslaget skulle ändå utjämna den rätt radikala förändring i statsandelar som det nuvarande reformförslaget innebär.
Egentliga Finlands landskapsfullmäktige godkände förbundens gemensamma utlåtande på måndagen.