- Det är ett sätt att mäta sina egna krafter och idéer mot andra arkitekter och också att få ny inspiration. Sedan kommer också platsen att bli intressant. Tomten är ypperlig den är synlig och lättillgänglig, säger Kim Eklund som är arkitekt och styrelseordförande för arkitektbyrån Sigge.
För drygt ett par veckor sedan beslöt Helsingfors stadsstyrelse att reservera en tomt i Södra Hamnen för projektet två år framåt. Det betyder att Guggenheimstiftelsen kan utlysa en arkitekttävling. Men det betyder inte att själva museet kommer att byggas. Trots det tycker Eklund ändå att det är värt att satsa pengar på det.
- Det här är svårt att mäta direkt i pengar. Om en arkitektbyrå satsar helhjärtat på att delta så kostar planeringen ungenfär 100 000 euro kanske. Men man får se det som en tilläggsutbildning och en satsning på framtiden, säger Eklund.
Arkitektbyrån Sigge har i första hand deltagit i inbjudna arkitekttävlingar där 4-5 förslag lämnas in. Eklund tycker ändå att det är viktigt att arkitekttävlingar ordnas.
- Tävlingen ökar spänningen och intresset, så de är viktigt att tävlingar ordnas, speciellt när det är frågan om allmänna byggnader, säger Eklund.
Något som väckt mycket missnöje speciellt i Svenskfinland är att Svenska Kulturfonden lovat stöda arkitekttävlingen. Många ifrågasätter om det här verkligen stöder finlandssvensk kultur. Eklund ser ändå inte några problem med att Svenska Kulturfonden är med och stöder projektet.
- Kultur är internationellt, det har inga språkgränser. Ett sådant här museum kommer att leda till många nya jobb säkert också för finlandssvenskar, säger Eklund.