Många Pargasbor är positiva till att utreda ett samarbete eller en eventuell sammanslagning med S:t Karins. Det tyckte åtminstone de Pargasbor Yle Åboland talat med.
- Jag tror att det kan vara en bra lösning att S:t Karins, Kimitoön och Pargas går ihop för att det blir en större enhet och mera massa, säger Torbjörn Engman.
- Jag tycker att vi borde samarbeta mer med S:t Karins när det gäller sjukvården. Vi bor nära varandra och har samma behov, säger Carita Ramstedt.
- För mig spelar det inte så stor roll, bara servicen fungerar och att invånarna i de olika kommundelarna har det bra, säger Petra Mannström.
Av de förtroendevalda tror Sannfinländarnas Staffan Lindeman starkt på ett samarbete med S:t Karins. Lindeman är ersättare i stadsfullmäktige och har redan länge önskat att Pargas också skulle utreda en sammanslagning och ett vårdsamarbete med S:t Karins. Helst vill han ändå undvika en kommunfusion och önskar istället att Pargas, Kimitoön och S:t Karins skulle samarbeta kring social- och hälsovården.
- Visst finns det en viss grund i kritiken att de stora kommunerna inte vet vad som händer i skärgården. Men går vi ihop med Kimitoön och skrotar den här idén så kommer bristen på pengar leda till allt mer nedskärning också i skärgården, säger Lindeman.
SFP:s Tarja Rinne har inget emot att man utreder ett samarbete eller en eventuell kommunfusion med S:t Karins, men först vill hon ha mer information vad det egentligen innebär. Hon påpekar också att både kommunreformen och vårdreformen är stora och komplicerade frågor som kan vara svåra att förstå också för lokala politiker därför är det här ett beslut som inte ska fattas lättvindigt.
- Om man tittar på kartan förstår man dem som tycker att S:t Karins är ett bra alternativ, men då man tänker på språket eller skärgården så hur sköter man det i en storkommun, säger Rinne.
- Jag vill veta vad det betyder det för ekonomin, vem vinner och vem förlorar? Förutom fakta och siffror väntar jag mig att utredningen ger svar på hur vi bäst kan trygga servicen för våra invånare. I det här skedet vill jag inte säga att jag är för eller emot, säger Rinne.
Rinne är också tveksam till om en fusion med S:t Karins ens är möjlig.
- Dagens lagstiftning säger att S:t Karins ska utreda med Åbo, så då är det så, säger Rinne.
Centerns Janne Ahonen är ändå kritisk till att S:t Karins inte skulle ha några andra alternativ än att utreda med Åbo.
- Jag sitter med i gruppen som utreder en sammanslagning med Kimitoön och även där har den här saken diskuterats. Men jag kritiserade det och sa att det finns andra alternativ. Finansministeriet begick ett misstag då de räknade S:t Karins som en del av Åbo, men det här går fortfarande att rätta till, säger Ahonen.
I dag, tisdag ordnas ett möte där beslutsfattare från bland annat Kimitoön, Pargas och S:t Karins möts för att diskutera möjligheterna till samarbete eller en eventuell fusion.
S:t Karins frågar chans på Kimitoön och Pargas