På onsdag möts Kimitoöns omsorgsnämnd och ett av de ärenden som ska behandlas gäller den behovsutredning och fastighetsplan som gjorts upp för öns omsorg.
Omsorgen och hur den i framtiden ska organiseras i Kimitoöns kommun är just nu föremål för häftig debatt och det som väcker mest motsättningar är planerna på att stänga Dalsbruks bäddavdelning och slopa den akuta läkarmottagningen vid hälsostationen.
Enligt planen skulle Dalsbruks bäddavdelning med 23 platser och Kimitos med 27 slås ihop till en enda med 45 platser. Avdelningen skulle finnas i Kimito. Fusionen skulle ske om fem-sex år och istället för en bäddavdelning skulle det grundas ett gruppboende för äldre i Dalsbruk.
Läkarmottagningen i Dalsbruk skull kvarstå med undantag av akut läkarmottagning som skulle finnas i Kimito.
Anhöriga är oroliga
Genom att slå ihop bäddavdelningarna vill man skapa en bättre och modernare enhet. Med bara en enhet skulle också behovet av personal och vikarier minska.
Bland anhöriga i Dalsbruk väcker planerna ändå stor oro.
Gunnar Engbloms fru har legat på bäddavdelningen i Dalsbruk över två år. Två gånger per dag besöker Gunnar henne för att mata henne.
Han har varken körkort eller bil och att resa av och an mellan Kimito och Dalsbruk två gånger per dag är inte en möjlighet.
- Jag slipper ju inte dit då och hälsa på henne.
Lola Berglund från Djupö är i samma situation. Hennes man togs in på bäddavdelningen efter en allvarlig stroke för ett och ett halvt år sedan. Lola besöker sin man fyra –fem gånger per vecka.
Då det går kör hon själv båt till och från Djupö och då det inte gör det tar hon förbindelsebåten.
Inte heller Lola har varken bil eller körkort så också för henne och hennes man skulle en flytt till Kimito medföra att de såg varandra betydligt mer sällan än tidigare.
Tanken känns skrämmande, säger Lola, som undrar om beslutsfattarna glömt att alla en dag blir gamla.
Hon undrar också om beslutsfattarna vet att det finns många äldre i Dalsbruk som inte är bilburna och att både deras och deras anhörigas livskvalité försämras ifall bäddavdelningen i Dalsbruk dras in.
Alternativ beredning på nämndens möte
Gunnar Engblom och Lola Berglund får stöd av Carola Antskog (Fri samverkan). Hon är viceordförande i omsorgsnämnden och ifrågasätter tjänstemännens utredning. Hon tycker inte att Dalsbruks bäddavdelning bör stängas.
- Det handlar nog om det här med närservice. Det har varit svårt att få tjänstemännen att erkänna att vi har en massa långvårdspatienter där (i Dalsbruk.red,anm.) men efter att ha hört en del anhöriga så förstår jag att det finns fem säkra som varit där över två år och några till, så kanske tio stycken, och de flesta är sådana som har anhöriga som kommer varje dag och hjälper till och matar. Så det är hjälp i vården. Man kan väl inte begära att de ska komma tjugofem kilometer för att hjälpa till. De ska bo så nära som möjligt.
Bäddavdelningen i Dalsbruk har 23 platser. Exakt hur många patienter som varit intagna på avdelningen längre än sex månader har inte gått att få uppgifter om men ledande skötare Carita Backas säger att patienterna just nu är fler på grund av att Hanna hemmet renoveras och inte kan ta emot nya klienter. Enligt hälsocentralens statistik är patienterna vid Dalsbruks bäddavdelning intagna i genomsnitt 17 dygn.
Enligt Carola Antskog skulle det vara både billigare och humanare att bevara Dalsbruks bäddavdelning som den är och erkänna att den är en långvårdsavdelning.
Ordförande talar för stängning
Niklas Guseff (SFP) som är ordförande för omsorgsnämnden har ingen förståelse för förslaget att man bibehåller Dalsbruks bäddavdelning som den är. Han vill hellre se ett seniorcenter med många olika slags aktiviteter i Dalsbruk; gruppboende, dagverksamhet, fysioterapi är några exempel.
Stänger man inte bäddavdelningen i Dalsbruk kommer det att leda till kostnadsökningar, säger Guseff och i värsta fall kan det gå så att Kimitoön i framtiden har två dåligt fungerande, omoderna bäddavdelningar.
Men vad säger omsorgsnämndens ordförande Niklas Guseff då till de Dalsbruksbor som inte längre kan kan hälsa på sina anhöriga på avdelningen?
- Naturligtvis på ett personligt plan kan det förorsaka mycket stora svårigheter och också olyckliga omständigheter. Det vad jag är mera rädd för är det att om vi inte nu gör de här besluten själva och kommer fram till någon lösning då det gäller hela omsorgen och bland annat bäddavdelningarna och vi i framtiden inte har en bra, modernt fungerande bäddavdelning på ön så kan resultatet vara att vi inte har någon bäddavdelning överhuvudtaget här på ön.
Renovering av Almahemmet del av pusslet
Dessutom hör också sprinklingen av Almahemmet till problematiken, påpekar Guseff. Renoveringen och installerandet av automatisk släckningsapparatur i åldringshemmet i Kimito går inte att genomföra utan att åldringarna temporärt flyttas till andra utrymmen och då skulle större utrymmen vid bäddavdelningen i Kimito komma väl till pass.
Carola Antskogs motförslag är att kommunen istället hyr utrymmen i något av öns pensionat under den tid som seniorerna i Almahemmet inte kan bo kvar på hemmet.
Till exempel Panget, Labbnäs eller det konkursdrabbade Villa Felix kan kanske ha möjlighet att ta emot kunder under vinterhalvåret då det brukar vara tystare, förklarar Antskog.