Såhär i början av året är det ännu lite trängsel i omklädningsrummet på gymet. Ännu ett tag får man trängas med folk som har gett nyårslöften eller fått gymkort i julklapp eller bara helt enkelt försöker komma igång med fysisk träning och hälsosammare vanor.
Under de totalt kanske 20 år jag mer eller mindre regelbundet har tränat på gym har jag år efter år vid denhär tiden lagt märke till samma fenomen; att dehär människorna försvinner efter ett litet tag och i mars-april är det inte längre någon kö till vikterna eller löpbandet eller gymapparaterna.
En sak har jag förstått: att det aldrig är försent att börja ett nytt liv. Jag ser motionärer i mycket olika åldrar bland dem som är aktiva och håller fast vid sina gymrutiner.
Vad är det då som gör att folk håller fast vid sina gymrutiner och träningsvanor? Det finns förstås mängder av olika skäl och olika saker som motiverar folk. Jag kan bara tala för mig själv.
Har märkt att jag behöver kloka råd ibland. För att fortsätta och för att ständigt lära mig nya saker om träning, kost och sätt att leva och tänka. För mig är det absolut en helhet det är fråga om. Och det har med åren blivit allt viktigare att till exempel tänka på vad jag äter och dricker och hur jag sover.
Jag har vissa tränings- och hälsotidskrifter som jag gärna då och då läser och inspireras av. Svenska I Form och Må Bra är viktiga informationskällor för mig. Allt ska naturligtvis läsas kritiskt och tas med en stora nypa salt…. Trenderna kommer och går och det som fungerar för Kajsa fungerar kanske inte för Pelle och tvärtom. Många gånger har jag i alla fall fått mycket värdefulla tips och peppats att fortsätta och kanske pröva på någonting nytt.
Hälso- och träningsentusiasmen kan ibland bli för mycket för vem som helst av oss. Den som röker eller är överviktig eller inte orkar med tuffa grupper i cross fit eller body pump eller combat kan gå och känna sig ganska eländig när träningsentusiasterna kommer igång med sitt snack om allt de uträttar på gymmet. Jag har lärt mig att det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Jämför dig inte med andra utan gå där du är. Känn efter och pröva dig fram. Det är inte viktigt att alltid prestera maximalt. Det viktiga är att du kommer iväg till gymmet eller på joggingrundan eller stavpromenaden. Vissa dagar går träningen som smort och vissa dagar tar det emot. Lyssna på kroppen och börja försiktigt och öka så småningom, på vikter eller på tempo.
Det kan verka ytligt när tidningarna råder den som vill hållas i skick att väga sig ofta. På morgonen efter första morgonkisset, gärna ett par gånger i veckan för att hålla koll på vikten, helt enkelt. Och att spegla sig för att peppa sig själv litet. Men inte på varuhusens simdräktsavdelning där vem som helst ser ut som en spökblåvit sjöelefant… Var snäll mot dig själv också här. En 50+kropp ser annorlunda ut än en 20-årings men har andra fördelar!
För att verkligen komma igång med t.ex. gymträning kan det behövas en personlig tränare, en PT. Hur som helst behövs det klara mål för din träning. Fråga dig själv vad du vill med träningen. Vill du bli starkare och/eller förbättra din kondition? Om man inte har något som man strävar till kan träningen bli lite tråkig eller bara ett sätt att ”hänga på gymmet” för umgängets skull eller för att läsa tidningar. För mig var en personlig tränare viktig för att komma igång ordentligt på nytt. Tillsammans med henne kom vi överens om målen och träningssätten och så fick jag genomgå olika konditions- och styrkeprov och så mättes fettprocent och muskelmassa. Jag var i rätt bra skick när vi började, men blev själv mäkta överraskad när jag efter 4 månaders träning hade förbättrat mina resultat över alla förväntningar!
För mig är det viktigt att må bra, hålla vikten och stärka musklerna. Som 50+ är det särskilt viktigt att träna också musklerna eftersom muskelmassan annars bara minskar och minskar med åldern. Min personliga tränare och jag byggde tillsammans upp en rad olika träningsprogram för olika muskelgrupper. Jag kör med två olika program och tränar gärna 4 gånger per vecka, ibland mer. Jag har också lärt mig att bygga upp egna träningsprogram och jag byter program med 3-4 månaders mellanrum. Jag börjar alltid med åtminstone 10 minuters uppvärmning på löpband, motionscykel eller roddmaskin. 10 minuter räcker bra, isynnerhet om man kör med intervaller eller strävar till att öka tempot så småningom. Träningsexperterna brukar rekommendera att träningen ska vara avklarad på en timme. Om det drar ut längre än så kan det bli för tungt och man tappar då lätt lusten.
Jämför dig inte med någon annan. Den enda du tävlar med är dig själv. Skapa realistiska träningsprogram som du kan göra på en timme. De får nog gärna vara utmanande. Det som först verkar nästan omöjligt klarar du galant efter bara några veckor. Om du inte klarar av att motivera dig själv och behöver någon som peppar dig och mäter dina resultat; anlita en personlig tränare. Det är också bra att gå på gymmets egen kurs i hur man använder vikter och olika apparater. Det är viktigt att göra rörelserna rätt så att du undviker skador och felbelastningar. Hur just du får lust och kan hålla liv i träningsrutinerna vet bara du själv. Men jag är säker på att om du ger dig själv en chans och hittar rätt sorts träning för just dig, så kommer du att bli rikligt belönad med endorfiner och energi och antagligen blir också din sömn bättre på kuppen. Och kom ihåg: Det är alltid försent att börja!