Byggbolagen i regionen sköter sig bra gällande förvaring av brandfarliga vätskor vid byggarbetsplatser. Det tycker Knut Lehtinen som är ledande brandinspektör vid Egentliga Finlands räddningsverk.
- Överlag har arbetssäkerheten och arbetstagarnas säkherhet höjts väldigt mycket på byggarbetsplatserna de senaste tio åren och då är det ju naturligt att även brandsäkerheten har blivit bättre. Det är klart det händer att det uppstår bränder vid byggarbetsplatser precis som det gör i hemmen, men något stort problem är det inte och för det mesta sköter byggbolagen det väldigt bra.
På frågan om vilka regler och föreskrifter som gäller angående brandfarliga ämnen vid en byggarbetsplats är Knut Lehtinen väldigt tydlig.
- Om det handlar om en byggarbetsplats som har en viss mängd brandfarliga ämnen, vätskor och gaser så måste man ha ett lov från oss. Är det så ska allt som inte används dessutom vara inom låsta utrymmen och just det är något som vi alltid kontrollerar vid våra inspektioner.
Nära ögat i somras
I somras försökte en man tända eld på Biblioteksbron i Åbo. Just i det fallet märkte förbipasserande branden och brandkåren kunde därmed snabbt vara på plats. Men branden orsakade ändå stor fara för allmänheten, då en av gasflaskorna innehöll acetylen och en explosion i det läget skulle ha motsvarat styrkan av en granat.
- Det är klart att en byggarbetsplats i huvudsak ska vara omgärdat med stängsel. I synnerhet i tätorter och städer. Men sådana som vill ta sig in hittar nästan alltid någon lösning till att ta sig in och trots att man har låsta utrymmen innanför stängslena kan vissa också lyckas ta sig igenom även där.
- Samtidigt är det ju ändå helt klart så att med staket och ingärdat och dessutom låsta utrymmen minskar man ju ändå mycket på risken för skadegörelse.
Fängelsedom för brobrännare
Här hittar du mer information om Egentliga Finlands räddningsverk