Det finns brister i barnskyddet i många kommuner i Egentliga Finland.
- Det finns kommuner där barnskyddet fungerar, men många har problem. Jag misstänker att det är kommunernas pressade ekonomi som är en av orsakerna, säger socialvårdens överinspektör Tiina Ronkamo från Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk, som granskar barnskydden i regionen.
De främsta orsakerna är att det inte finns tillräckligt med behörig personal vilket leder till att väntetiden blir för lång. Genast då en barnskyddsanmälan kommer in ska socialarbetaren bedöma om fallet är brådskande. Ifall ärendet är brådskande tar de itu med det genast. Annars har socialarbetaren sju dagar på sig att avgöra om det behövs en utredning om barnskydd. Själv utredningen ska göras inom tre månader från anmälningen.
Salo är en av de kommuner där det varit problem, men också Nådendal har uppmanats att anställa behörig personal.
- Det har varit mycket svårt att hitta behörig personal. Men nu har vi ordnat det, säger Jutta Merilahti, som är direktör för socialarbetet i Nådendal.
Också på Kimitoön har man skickat in en redovisning över antalet behöriga socialarbetare till Regionförvaltningsverket.
- Vi har behörig personal så vi har haft tur på det viset. Men trycket på barnskyddet ökar hela tiden, så vi måste antagligen anställa mera personal till hösten, säger omsorgschef Maria Wallin på Kimitoöns kommun.
Antalet barnskyddfall ökar och för tillfället utbildas inte tillräckligt med socialarbetare. Men det finns hopp om bättre tider.
- Jag har hört att Åbo Universitet borde få flera studieplatser inom socialt arbete, så om några år borde situationen bli bättre, säger Ronkamo.