- I höstas flög jag från Finland till Syrien för att träffa min familj. Då hade jag förhoppningar om att Syrien en vacker dag ska vara ett fritt land som respekterar mänskliga rättigheter och demokrati.
- Under mitt besök förlorade jag hoppet. Jag såg hur terroristnätverket Al Qaidas makt och inflytande växte. Jag såg hur Syrien inte längre är ett land som jag kan identifiera. Syrien håller på att bli ett nytt Afghanistan eller Irak, säger Alaloulou.
Familjen träffade han senast i januari och när nästa besök i Syrien blir av är oklart. Han kan inte heller ringa familjen i och med att telefonnätverken är förstörda på de flesta håll i Syrien.
Konflikten i Syrien har pågått i mer än tre år nu.
Splittrad mellan två verkligheter
Osama Alaloulou är utbildad sociolog och vardagen i Åbo fungerar bra. Men han känner sig ofta splittrad mellan två verkligheter.
Den ena präglas av en ständig oro för familjen och hemlandet. Den andra ger honom trygghet och tacksamhet över att kunna bo och studera i ett tryggt land med trevliga människor.
Hur ser då Osama Alaloulou på Finlands agerande i konflikten och Finlands beredskap att ta emot flyktingar? Svaret innehåller kritik som är svår att säga emot.
- I Finland debatterar man om landet ska ta emot 500 syriska flyktingar i år eller inte. Samtidigt har Syriens grannland Libanon med 4,5 miljoner invånare tagit emot 1 miljon syriska flyktingar sedan kriget började, säger Alaloulou.
- Föreställ er om Sverige under andra världskriget hade sagt nej och stängt gränsen, i stället för att ta emot de 70 000 finländska krigsbarnen. Hur hade de finländska barnens öde sett ut då?
Läs också:
Kärlek i krigets skugga - kriget i Syrien förde dem samman