Sociala medier har blivit ett viktigt del av kommunikationen på flera fronter idag. En av de instanser som modigt börjat använda sig av sociala medier i sin verksamhet är biblioteken.
En av orsakerna att sociala medier blivit en viktig del av biblioteksarbetet, är att man inom biblioteken har en lång tradition av att använda sig av olika datasystem. Det menar Maria Kronqvist-Berg som i sin doktorsavhandling i informationsvetenskap undersökt samspelet mellan allmänna bibliotek, användare och sociala medier.
De sociala medierna har framför allt hjälpt till att etablera värdefulla nätverk mellan olika bibliotek. Men Facebook, Twitter och bloggar har också blivit populära sätt att nå ut till kunderna om boknyheter och evenemang på biblioteken. Det har också gjort det lättare för kunderna att kontakta biblioteken.
Interaktionen kunde bli bättre
Men samtidigt som man på flera vis varit föregångare inom de sociala medierna, så återstår ännu arbete på den här fronten. Interaktiviteten mellan personalen och användarna kunde bli ännu bättre.
- Bibliotekspersonalen ser det som en naturlig sak att ta i bruk sociala medier, men för kunderna var kopplingen inte lika självklar till en början. De såg framför allt biblioteken som en fysisk plats, och interaktionen med biblioteken på de sociala medierna ansågs inte lika självklar.
Men det räcker inte med att bara skapa plattformer på de sociala medierna. Interaktiviteten kommer inte automatiskt, utan här måste bibliotekspersonalen också uppmuntra användarna att bli aktiva.
- Bibliotekens position som allmänt rum och utrymme för litteratur är stark. Utvecklingen inom biblioteken verkar för tillfället gå mot ett håll där man kombinerar biblioteken med andra serviceformer. Det här är bra, men det är viktigt att betona bibliotekens uppdrag i sådana situationer, så att grunduppdraget, att erbjuda information och litteratur inte går förlorad, säger Maria Kronqvist-Berg.