Det varma vädret har gjort att flyttfåglarna har kommit extra tidigt i år. Men nu ser det kyliga vädret ut att ställa till det för många tidiga flyttfåglar.
- Fåglarna blir också tystare då det är kallt, förra veckan var det fullt av fågelkvitter i naturen, men nu är det tystare. Fåglarna klarar ändå ganska bra av kölden eftersom dagarna är så varma och soliga, säger fågelkännaren och redaktören för tidskriften Skärgård, Håkan Eklund.
Eklund poängterar ändå att det är viktigt att fortsätta mata fåglarna om man gjort det under vintern.
Det finns två huvudtyper av flyttfåglar, de som övervintrar i närheten och de som övervintrar längre bort i till exempel Afrika.
- De som övervintrar i närheten är så kallade väderflyttfåglar, vilket betyder att då vädret blir varmare så flyttar de norrut. De som övervintrar i Afrika däremot vet inget om vädret i Finland utan kommer alltid samma tid i slutet av maj då insekterna har vaknat till liv, säger Eklund.
Eklund har varit intresserad av fåglar mer eller mindre hela sitt liv och med övning har han också lärt sig att känna igen olika fågelläten. Han leder också en kurs på Arbis i Åbo i maj där man går ut och lyssnar på fågelljud och lär sig att känna igen fågelläten.
- Människans hörselminne är ändå så begränsat att det tar lång tid att lära känna igen olika läten. Den som kan och har hållit på med det här i ett helt liv så känner bra igen fågelläten. Men jag kommer ihåg att då jag var i USA hade jag jättesvårt att hålla reda på vilken fågel som är vilken. Då förstod jag hur det hörs för den som inte är van att lyssna på fågelläten, säger Eklund.