Bottendjuren hjälper till att bryta ner organiskt material. De blandar om i sedimenten, och de borrar sig ner till olika djup i havsbottnet och transporterar syre till olika nivåer.
- Alla bottendjur har viktiga funktioner, och det är viktigt att förstå deras roll i ekologin, säger forskaren Anna Törnroos vid Åbo Akademi.
Trots att situationen börjar bli bättre så mår vattnen längs våra kuster fortsättningsvis dåligt. På grund av övergödningen finns det för mycket näring i vattnet. När det ska brytas ner finns det inte tillräckligt med syre, och vi får döda bottnar. Vi får algblomningar på sommaren och ettåriga alger spolas upp.
Genom att känna till bottendjurens funktioner kan forskarna i framtiden bättre ge råd om och förbättra till exempel våra simvatten. Det är också viktigt att undersöka områden där inget smådjur i dag hjälper bottnarna att återhämta sig.
- Vi måste också ta reda på hur Östersjön reagerar med klimatförändringen, om vi får varmare eller sötare vatten, och vad det innebär för de viktiga smådjuren. Klarar de sig, eller kommer det kanske en mask som gör helt andra saker än vi tänkt?
Anna Törnroos disputerar på fredag för doktorsgraden vid Åbo Akademi. Hennes doktorsavhandling i marinekologi heter "Interpreting marine benthic ecosystem functioning in coastal waters: validiating the biological trait concept".
Och om du undrar vad skorven är för ett djur, så känner du den kanske bättre under något annat namn. Skorven kallas också ishavsgråsugga, spånakärring, skötskorv, skrubba, krävika och skrävika.