Åbo arbetar för att bli en mer energieffektiv stad. Staden är nämligen en av sex städer i Europa som deltar i EU-projektet PLEEC (Planning for energy efficient cities), vars mål är att utveckla städerna till att bli mer energieffektiva.
- Åbo kunde bli bättre på att utveckla de byggnader och vägnät som redan finns och utnyttja dem effektivare, säger stadsplaneringschef Timo Hintsanen vid Åbo stad.
Samtidigt är Åbo en av de städer som redan kommit långt med sina planer. Bland annat planerar man att förbättra kollektivtrafiken genom att bygga ett nytt koncentrerat resecentrum och återinföra spårvägar i staden. Man planerar också att bygga bostäder och utveckla servicen i områdena Slottsfältet, Skansen och Norrstan.
- Om vi lyckas skapa attraktiva bostadsområden och arbetsplatser i närheten av centrum behöver man inte äga en bil, utan kan klara sig med kollektiva transportmedel, säger Hintsanen.
Totalt 13 länder i Europa deltar i PLEEC-projektet och förutom städer är även flera högskolor, bland annat Åbo yrkeshögskola, och företag involverade i projektet. Projektet inleddes i fjol och pågår fram till 2016. Projektet finansieras av EU och arbetar för EU:s mål att minska utsläppen och öka energieffektiviteten med 20 procent fram till år 2020.
Mikael Kullman, som är projektkoordinator för PLEEC, säger att tanken med det här nätverket är också att ta tillvara varandras kunskap och se helheten.
- Tidigare utgick man ofta från sitt eget perspektiv, men det svåra är att kombinera det här och se helheten och vad det är som ger bäst effekt, säger Kullman.
Samtidigt är det viktigt att poängtera att alla städer har olika utgångslägen och behov och att man måste utgå från dem då man planerar energieffektiviteten i en stad.
- Vi tar fram en plan på hur en stad kan göra för att hitta de faktorer som är bäst för just den staden. Men initiativet måste komma inifrån, för samma modell passar inte alla städer, säger Kullman.
Kullman påpekar att vi i stor utsträckning fokuserar på teknik då vi funderar på energieffektivitet i dag. Men också andra faktorer är viktiga.
- Utvecklingen av energiproduktion och avfallsinsamling har gått starkt framåt på tekniksidan, men på planeringssidan behöver vi mer kunskap och erfarenheter, säger Kullman.