Vid sidan om barnrådgivning, mödrarådgivning, vaccinationsrådgivning och annan rådgivning riktad till specifika invånargrupper erbjuder kommunerna nu också rådgivning riktad till personer över 63 år.
Den så kallade seniorrådgivningen finns omnämnd i den nya äldreomsorgslag som trädde i kraft i juli 2013 och är en form av rådgivning som alla kommuner i någon form måste erbjuda.
I Kimitoön öppnade seniorrådgivningen i februari och som rådgivare fungerar sjukskötare Gerd Hakalax. Hon finns på plats i ämbetshuset i Dalsbruk (flygeln mittemot apoteket) varje onsdag. En gång i månaden (på onsdagar) ordnas också en temaföreläsning om något ämne. Kimitoöns seniorrådgivning
Hakalax ser fram emot att så småningom komma igång på allvar med rådgivningen. Hon är nämligen övertygad om att den behövs. Gerd Hakalax tar också gärna emot tips och önsekmål av de äldre - hur ska rådgivningen utvecklas för att den ska upplevas som meningsfull?
- Alla seniorer kan vara med om att utforma verksamheten! säger Hakalax.
I onsdags handlade månadens föreläsning om näring och mat för äldre. En handfull äldre deltog i föreläsningen som inte bara bestod av prat utan också av smakprover i form av marinerade grönsaker och en bärsmoothie som föreläsaren Birgitta Parikka (kost- och städchef i Kimitoöns kommun), bjöd på.
Kommunerna bestämmer själva hur rådgivningen ser ut
Hur kommunerna förverkligar rådgivningen varierar mycket. En del kommuner erbjuder rådgivning åt seniorer varje dag, andra bara vissa dagar. Pargas seniorrådgivning
Till exempel Pargas införde seniorrådgivning redan för ett år sedan och där är rådgivningen öppen alla förmiddagar måndagar, onsdagar och fredagar. På måndagar är rådgivningen öppen också på eftermiddagen.
Utöver seniorrådgivaren finns Pargas handledare för närståendevård, ergoterapeut, minneskoordinator, sjukskötare och socialarbetare också regelbundet på plats vid rådgivningen och ungefär en gång i månaden ordnas något slag av temaföreläsningar.
I samband med seniorrådgivare Arja Santapukkis mottagningsrum vid Pargas hälsocentral finns också en dator som seniorerna vid behov kan använda. Den har ökat i popularitet och vid sidan om frågor kring olika serviceformer och bidrag får Arja också frågor om hur olika ärenden sköts på datorn.
Tanken bakom seniorrådgivningen är att stöda äldre att bo hemma så länge som möjligt.
I Pargas har efterfrågan på seniorrådgivningens tjänster stadigt ökat och rådgivare Arja Santapukki räknar nu med ungefär nio samtal eller besök per vecka.
Seniorrådgivningen är gratis.