Vården vid samjouren oroar
- Alla vittnesmål och vår egen upplevelse visar att väntetiden blir lång. Det känns befängt att åka in till Åbo för att få en första bedömning, säger Per Österman.
I februari tog social- och hälsovårdsnämnden beslutet att kvälls- och veckoslutsjouren i Pargas ska flytta till samjouren i Åbo. Det kommer fortfarande att finas läkare på plats vid hälsocentralen i Pargas efter klockan 16 men de sköter patienter med tidsbeställning fram till klockan 18.
Kritikerna har lämnat in en rättelseyrkan över beslutet och på fredag ordnas en diskussionskväll och jourflytten. Ett av de stora orosmomenten är just vården vid samjouren i Åbo och många delar Per Östermans erfarenheter om långa köer. Samjouren har också fått kritik för att personalen inte kan tala svenska. Men inte alla har dåliga erfarenheter av samjouren.
- Det gick över förväntan. Jag följde med en vän. Eftersom han inte talar finska fick jag följa med in på vårdenheten. Det visade sig vara onödigt eftersom båda läkarna som undersökte honom talade svenska. Besöket gick snabbt och vi behövde inte köa.
"Bättre att åka direkt till Åbo"
Pargasbon Linda Pyy är nöjd med sitt besök vid samjouren och ser fördelar med att kvällsjouren flyttar till Åbo.
- Det är alltid synd om en service försvinner. Men det är ändå bättre att allt kommer till rätt ställe. Man får specialvård direkt. Om du i vilket fall som helst måste åka in till Åbo slipper du tiden det ta att åka via den egna hälsocentralen, säger Pyy.
Ett argument för att flytta jouren är att det då frigörs resurser från kvällen som kan användas dagtid. Målet är att förkorta köerna till läkare under dagen i Pargas.
- Det är bra. Nu är det så att fast man försöker uppsöka jouren dagtid så har det inte funnits tider och man får en kvällstid. Ibland kan det vara så att du ringer på morgon och så får du ändå en tid på kvällen, säger Pyy.
Diskussionskväll om jouren på fredag
Åsikterna är många men både Linda Pyy och Per Österman håller med om att det är viktigt att frågan utreds ordentligt innan det slutgiltiga beslutet om jourens öde fattas.
- Det borde göras en ordentlig utredning över kostnader, fördelar och nackdelar och inte hålla sig kvar i politiska värderingar, säger Per Österman.
Diskussionen om jouren fortsätter på fredag. Då ordnas på initiativ av äldrerådet och Pargas svenska pensionärer ett informationsmöte om Pargasjouren. Mötet börjar klockan 17 i stadshuset i Pargas. Med på mötet är bland annat tidigare Pargasbon Mogens Lindén, numera överläkare på Mariehamns hälsocentral, som berättar om hur jouren är organiserad på Åland.
Debatten om jouren har stundvis gått het i Pargas och Linda Pyy hoppas nu på en konstruktiv diskussion.
- Hoppas att det kommer fram information så att alla förstår varför situationen är som den är. Förändringar sker hela tiden. I början kan det kännas jobbigt men man borde göra det bästa av situationen.