John Lassus, som är arbetarskyddschef vid Åbo Akademi, säger att allt fler från Åbo Akademis personal vänder sig till honom på grund av besvär som de misstänker att orsakas av inomhusluften.
- Det är ganska ofta som folk tar kontakt och säger att de lider av sin arbetsmiljö. Kanske inte riktigt varje vecka, men varannan eller var tredje vecka hör någon av sig. Sedan tar det ofta ganska lång tid innan man hittar vad som är problemet och får dem åtgärdade, säger Lassus.
En orsak till att allt fler hör av sig om inomhusluften kan bero på att det i dag talas mycket om det här.
- Tröskeln att ta kontakt är lägre i dag även i de fall då symptomen är ganska små. Men det är bra för då upptäcks problemen och kan åtgärdas innan besvären växer sig större, säger Lassus.
Inomhusluftproblemen har eskalerat de senaste åren
Även Kim Pettersson, som är fastighetsövervakare vid Stiftelsen för Åbo Akademi som äger flera av Åbo Akademis fastigheter, säger att problemen har blivit större de senaste åren.
- Problem med inomhusluften har ökat mycket de senaste fyra eller fem åren. Jag vet inte vad det beror på, om folk har blivit mer känsliga eller om problemen har blivit flera eller att det helt enkelt har uppdagats mer problem, säger Pettersson.
Mest huvudbry har först G-huset och nu C-huset på Arken och Kosmorama som ligger vid hörnet av Nylandsgatan och Tavastgatan orsakat. G-huset har redan åtgärdats och C-huset är på gång, men Kosmorama har så stora problem att den renoveringen får skjutas upp till nästa år.
- Kosmorama är helt tömd för tillfället, där har vi problem med inomhusluften och mikrober men där kom också fram lite andra saker som man i samband med saneringen inte trodde att skulle orsaka problem med inomhusluften. Man har byggt in saker som inte varit tillräckligt täta och nu måste vi riva upp konstruktioner där också, säger Pettersson.
Men även flera andra byggnader har problem med inomhusluften och därför handlar mycket om att prioritera var behovet av renovering är störst.
- Vi har för tillfället fem eller sex fastigheter som har problem med inomhusluften. Alla är inte så akuta och omfattande som Arken och Kosmorama utan det är mer fråga om enstaka arbetsrum. Vi har tagit inomhusluftprover och vi har kollat konstruktionerna om det finns fukt eller liknande, men vi har inte hittat någon orsak till problemen, säger Pettersson.
Svårt att hitta orsaken
Att hitta orsaken till besvären är ofta det som är svårast. Lassus påpekar att det inte alltid behöver vara fuktproblem som är orsaken till olika besvär. Irriterade ögon, snuva och andra besvär kan orsakas av helt andra saker och därför är det viktigt att undersöka saken mycket noga.
- Man måste undersöka saken väldigt systematiskt. Gå igenom ventilationerna och se om det finns problem där och också titta på arbetsmiljön, finns där några möbler, växter eller liknande som personen kan reagera på. Även en ny arbetskamrat kan vara orsaken till besvären. Om man till exempel är allergisk för katter och kollegan har katt kan man reagera på det även om själva katten inte är i utrymmet. Så det behöver inte alltid vara inomhusluften som är problemet, därför gäller verkligen att vara kreativ och undersöka alla möjliga orsaker, säger Lassus.