Kirjala skola i Pargas fyller 100 år. Det firar man stort på lördag med öppet hus och en gammaldags skoldag.
På lördag kulminerar festligheterna med en gammaldags skoldag, men redan nu har eleverna lärt sig mycket om hur det var att gå i skola för 100 år sedan.
- Vi har fått lära oss att man använde griffeltavlor, berättar Julia Lastuniemi som går i femman.
- Vi har skrivit med skrivstil och håller på att skriva en bok om hur det var förr, säger tredjeklassisten Lina Hermansson.
Eleverna berättar hur veckan sett lite annorlunda ut än normalt. Till exempel har de stigit upp och stått bredvid sina pulpeter när läraren kommit in i klassrummet. Man var helt enkelt lite artigare förr i tiden, berättar Lina Hermansson.
- När eleverna förr talade med sin lärare sade de inte hennes namn utan fröken.
- Skulle ni då vilja resa tillbaka i tiden och gå i skola för 100 år sedan?
- Nej, 2000-talet är bäst, slår femteklassisten Philip Kurtén fast.
Enligt rektor Bo Blomqvist har intresset för att lära sig om hur det var att gå i skolan förr i tiden varit stort bland eleverna.
- Ju mer vi har jobbat kring temat desto mer intresserade har eleverna blivit. Intresset är stort och vi ser alla fram emot lördagen.
På lördag hålls öppet hus i alla svenska grundskolor i Pargas och vid Kirjala skola passar man på att samtidigt fira jubileet. Temat för dagen är därför hur skolan var förr. Både elever och lärare kommer att gå klädda i tidsenliga kläder och under dagen kommer eleverna att få träffa personer som gick i Kirjala skola på 1940- och 1950-talen.
Dagen är öppen för alla, så för den som vill veta hur en skoldag såg ut för 100 år sedan gäller det att passa på. Programmet pågår klockan 9-12.