Polisen välkomnar Naturskyddsförbundets uppmaning till finländarna om att börja polisanmäla miljöbrott.
I dag anmäls ytterst få miljöbrott till polisen och det skulle vara fint om man fick medborgarna att aktivera sig mera, säger brottsutredaren Janne Järvinen vid Centralkriminalpolisen.
- Från polisens synvinkel är det ett bra initiativ. Speciellt lämpligt är det just nu i bär- och svamptider, då folk rör sig mycket ute i skog i mark. Då finns möjlighet att upptäcka miljöbrott som någon har försökt dölja i terrängen, säger Järvinen.
Bland de miljöbrott som Naturskyddsförbundet hoppas att ska kunna avslöjas finns just till exempel gamla hushållsmaskiner, möbler och byggnadsavfall som har dumpats i något avsides skogsbryn.
- Det här är klara brott, och det skulle vara viktigt att de anmäls och utreds, säger Järvinen.
Brott mot miljön är nämligen i regel dold brottslighet, vilket betyder att största delen aldrig kommer till polisens kännedom. Årligen anmäls bara mellan 150 och 200 miljöbrott i Finland - det kan jämföras med 5 000 i Sverige.
- Med hjälp av medborgarnas iakttagelser och aktivitet kunde siffran öka betydligt också i Finland, tror Järvinen.
"Resurser finns om de behövs"
En annan fråga är sedan med vilka resurser polisen skulle ta itu med alla nya anmälningar - idag finns det nämligen inte någon egen enhet för miljöbrott inom polisen.
Janne Järvinen, som själv ändå har jobbat också med miljöbrottslighet de senaste tio åren, och är medlem i den nationella arbetsgruppen för uppföljning av miljöbrott, tror ändå inte att resursfrågan är ett problem.
- Poängen är ju att vi inte har behövt några extra resurser eftersom brottsanmälningarna har varit så få. Om det börjar komma in fler anmälningar hittar vi nog också resurserna, säger Järvinen.
Läs också: