- Vi har redan många aktiva människor i olika föreningar och genom vänpoolen kunde de aktiva göra en insats via sin egen förening. Vi från Röda Korset har erfarenhet att kordinera verksamheten och samla organisationerna till ett nätverk, berättar Annalena Sjöblom, verksamhetsledare för Röda Korsets Åbolandsdistrikt.
Nu till en början riktar man sig främst till just föreningar men Sjöblom betonar att alla är välkomna med.
Redan nu finns vänverksamhet runt om i Åboland. Märta Helin som kordinerar verksamheten i Pargas berättar vad det går ut på att vara en vän.
- Verksamheten är mycket bred. Vi har vänner som sysslar med sporadiska uppdrag som att följa med på olika aktiviteter som att besöka apoteket och så finns det de som har en så kallad egen vän de besöker regelbundet.
Karl-Gustav ”Gusse” Laurén och Tettan Eriksson är två aktiva vänner i Pargas. De ger av sin tid för att ställa upp för de behöver hjälp men säger båda att det ger mer än det tar att ställa upp som vän. Vad krävs då av de som är intresserade av att ställa upp som frivillig?
- En empatisk inställning, man ska inte predika hur saker ska göras utan se behovet, säger Laurén.
- Man behöver medmänsklighet och ett intresse för andra människor. Men ju mer man ger desto mer får man tillbaka, säger Eriksson.
För den som vill vara med i vänverksamheten gäller det att ta sig till stadshuset i Pargas nästa vecka. Tisdag 22 april klockan 18 ordnas där en paneldiskussion om ämnet. På plats är förutom Annlena Sjöblom från Röda Korset bland annat Harri Bondas, Ole Norrback som är ordförande för Finlands svenska pensionärsförbund och representanter från församlingen och Pargas stad.