Gymnasierna i Helsingfors ordnade på måndagen en teknologisk pop-up skola i Millenniumpaviljongen i Helsingfors. Åbo Akademi deltog tillsammans med Aalto-universitetet, Uleåborgs universitet och Tammerfors tekniska universitet.
Alla universitet presenterade sina senaste uppfinningar inom teknologi.
- Syftet är att föra fram teknologi, att få unga inspirerade och intresserade av teknik och att studera teknologi, säger Micke Nyberg, forskare i kemiteknik och marknadsförare vid Åbo Akademi.
I samband med att Teknikakademien, TAF, delar ut Millenium-teknologipriset på en miljon euro vartannat år, ordnades en teknologisk pop-up skola i Millenniumpaviljongen i Helsingfors. Över 500 gymnasieelever och niondeklassister från högstadiet lät sig inspireras av innovativa teknologiska uppfinningar, som bara några år äldre studerande har tagit fram för att göra vardagen lite bättre.
Åbo Akademi är en av TAF:s samarbetspartners och deltog i upplevelseutställningen "Mission: Better Life" med sina tre stora interaktiva utställningsprojekt. Den kemisk tekniska sidan förförde den unga publiken med en biobränsleugn. Den industriella ekonomin presenterade sjöfartslogistik i form av lego och datatekniken presenterade en enpixelkamera, som fick beröm av juryn.
- Juryn tog emot enpixelkameran hemskt bra. Man märker att juryn är gamla i gemet. De ser direkt mera potential och tänkte direkt vidare hur man kan göra det här till något ännu större och ännu mera användbart, säger Nyberg.
Svårflörtad publik
På plats var niondeklassister från Munksnäs högstadieskola, med ett något delat intresse för teknik och fysik.
- Vi kom hit för att se annat och inte bara ha lektion. Inte är vi nu så jätte insatta. Jag är kanske inte så jätte fysikintresserad heller, säger en av flickorna från Munksnäs Högstadieskola i Helsingfors.
Men Niklas Pajunen, som också går på nionde klass i Munksnäs högstadieskola i Helsingfors, håller inte med.
- Det här är jätteintressant och jag gillar att man vill inspirera yngre generationer att ta initiativ inom teknologi, säger Pajunen, som själv funderar på att studera på universitet i framtiden.
Tom Ahlström, biologilärare vid Munksnäs högstadium, anser det viktigt att ta lärdom av unga stjärnskott inom teknik och teknologi.
- Nog är ju människor intresserade av teknik. Framför allt när man ser sådana här innovationer som ungdomar och unga människor faktiskt har producerat här, så hoppas jag att det är en ännu större inspiration för våra elever, säger Ahlström.