Samlingspartiet vill rensa bort alla regler i EU-lagstiftningen som kan försvåra företagsamheten. I sitt valmanifest säger partiet ändå inte vad det betyder i praktiken. Manifestet talar i allmänna ordalag om ett bättre Europa och vill man veta mer om linjerna i Europaparlamentet är det den europeiska partigrupperingen EPP:s valprogram som gäller.
Samlingspartiet går till EU-val med en stark kandidatlista och nedbantad valbudget. Kampanjen går lös på 500 000 euro mot 800 000 i valet 2009.
I Yles valkompass går kandidaternas åsikter isär i många frågor, bland annat när det gäller EU:s samröre med skatteparadis och ett eventuellt framtida EU-medlemskap för Turkiet och Ukraina. Också EU:s inblandning i medlemsländernas djur- och naturskydd så som skyddet av vargen delar kandidaterna.
Bland kandidaterna finns partiets tre sittande Europaparlamentariker, två ministrar, en tidigare diplomat och också valets yngsta kandidat, 21-åriga Thai Quach från Borgå.
En del minns kanske också Kai Pöntinen från Lappo från valet 2009. Han drev en valkampanj mot invandrare som lycksökare som kommer till Finland för att leva på vårt socialbidrag och togs in för samtal på partikansliet. Nu är han betydligt försiktigare men kan ändå attrahera flyktingkritiska väljare.
Stubb problem för väljarna?
Partiet i fokus:
Samlingspartiet håller säkert sina tre mandat i Europaparlamentet. Partiet kan till och med öka något efter att både utrikeshandelsminister Alexander Stubb och kommunminister Henna Virkkunen beslutat kandidera.
Men det har runnit mycket vatten under broarna sedan Stubb samlade sina 115 000 röster i EU-valet 2004. Nu kan till exempel kandidaturen för partiordförandeskapet slå tillbaka om väljarna upplever att han inte är riktigt trovärdig i vad han vill. Henna Virkkunens valresultat kan påverkas av att kommunreformen har misslyckats totalt. Antingen går det inte alls vägen eller så får hon som elaka tungor säger en massa röster av samlingspartistiska kommunaktiva som bara vill bli av med henne.
Av de mera okända kandidaterna verkar åtminstone Liisa Sounio-Ahtisaari vara övertygad om att hon blir vald. Hon är mycket aktiv i de sociala medierna och backas upp av sin svärfar president Martti Ahtisaari.
För söndagsledigt och mot aborter
Samlingspartiets europaparlamentariker sitter i den kristdemokratiska center-högergruppen EPP, som i dag är störst i Europaparlamentet. EPP har 274 av de totalt 766 ledamöterna. De opinionsmätningar som har gjorts hittills tyder på att EPP fortfarande blir störst även om socialdemokraterna, som i dag har 194 mandat, antas gå framåt.
EPP:s budskap i valet är att det behövs strukturella reformer för att tackla den ekonomiska krisen och skapa arbetsplatser. Men Europaparlamentet tar också ställning till många värdeladdade frågor. EPP bygger sin politik på kristna värderingar, ser familjen som samhällets grundpelare och talar för att söndagen skall vara ledig för alla.
I sitt principprogram säger EPP också att människolivet ska skyddas från dess början till dess slut. Det betyder att partiet ska vara mot både aborter och eutanasi i Europaparlamentet..
Titta och lyssna på kandidaterna!
Yle har intervjuat kandidaterna i EU-valet. Intervjuerna finns på Arenan och du kan se dem genom att klicka på kandidatens namn. Samlingspartiets kandidater är:
Jari Andersson
Antti Häkkänen
Pia Kauma
Mari Kaunistola
Eija-Riitta Korhola (klipp saknas)
Tapani Mäkinen
Carolina Nystén
Arto Ojala
Sirpa Pietikäinen
Kai Pöntinen
Thai Quach
Marjatta Rasi
Aura Salla
Petri Sarvamaa
Jukka Savolainen
Lisa Sounio-Ahtisaari
Alexander Stubb
Mari-Leena Talvitie (klipp saknas)
Henna Virkkunen
Anne-Mari Virolainen
Inför EU-valet specialbevakar Yle samtliga riksdagspartier i tur och ordning i serien Partiet i fokus. Det betyder att ett parti är i fokus från morgon till kväll, på webben, i radio och tv. Läs mera om satsningen här.