Varje försommar blommar det längs landsvägen, men i juli tar ögonfröjden slut då vägrenarna klipps ner.
- Det här är illa, säger trädgårdsmästare Folke Mattsson i Houtskär.
Enligt Mattsson har vårt jordbrukslandskap blivit väldigt kliniskt i dag och många blommor har blivit sällsynta. Därför behövs blommande vägrenar.
- Man ser inte längre ogräs, blåklint eller prästkrage och alla åkrar är täckdikade, säger Mattsson.
Blommorna längs vägkanten är livsviktiga för insekter som humlor, bin och fjärilar. Och pollinerarna har det redan svårt, både i Finland och på annat håll i världen.
- Man räknar med att åtminstone 30 procent av maten vi äter i världen kommer från gröda som är beroende av pollinerare. I Kina och Japan tvingas man redan nu pollinera äppelträd med pensel och det är inte hållbart i längden, säger biologen Mikael von Numers vid Åbo Akademi.
- I Hyppeis i Houtskär har en äppelodlare valt att köpa humlor i holk för att få tillräckligt med pollinerare till sin äppelodling, säger Mattsson.
Trafiksäkerhet versus biologisk mångfald
Varje sommar klipps vägrenarna för att förbättra sikten längs landsvägen och för att öka trafiksäkerheten.
- Undersökningar visar att vissa växter borde lämnas i fred till slutet av sommaren, men vi måste kompromissa och tänka på trafiksäkerheten, säger Tiina Myllymäki, sakkunnig vid NTM-centralen i Egentliga Finland.
Arbetet med att klippa vägrenarna börjar genast i början av i juli. Vissa sträckor klipps en andra gång i augusti.
"Senarelägg klippningen"
I slutet av sommaren utvecklas fjärilspuppor och också de behöver den blommande vägrenen.
- Vissa fjärilsexperter anser att man borde slå vägrenen bara vartannat år. Själv tycker jag att man kunde vänta med att klippa till september, åtminstone aldrig tidigare än den 15 augusti, säger Mattsson.
Vad kunde man göra för att förbättra villkoren för pollinerarna?
- Vi borde värna om småskaligheten och mångfalden i odlingslandskap. Vi borde lämna små biotoper orörda i naturen och inte klippa ner allting så att blommorna har möjlighet att blomma ut. Man ska inte heller använda bekämpningsmedel i onödan. I stället för att alltid klippa gräsmattan centimeterkort hemma på gården kan man låta den bli en naturlig äng med blommor, säger Mikael von Numers.