Eleverna vid Sarlinska skolan i Pargas tycker att stämningen är bra i högstadiet. Men även om det är lugnt i skolans korridorer tycker de att det borde talas mera om nätmobbning i skolan.
#TaDetPåAllvar
- Jag tycker vi har det ganska bra och att alla kan tala med alla, säger Annika.
- Jag tycker det är sällan man ser någon som är helt utanför, säger Joel.
Eleverna är överrens om att stämningen överlag är bra i högstadiet men att det är omöjligt att helt undvika konflikter. Och när de uppstår kan det ibland vara svårt att veta var gränsen går mellan ett vanligt gräl och mobbning.
- När någon blir slagen, där drar jag gränsen, säger Sigurd.
- Jag tycker gränsen går när man känner sig så illa till mods att man inte vill komma till skolan, säger Annika Lindström.
Eleverna är också tveksamma till om den som mobbar alltid vet hur stor skada han eller hon gör.
- Om man umgås i en grupp där man ofta skämtar med varandra kan det vara svårt att veta vad som är ett skämt och vad som är på riktigt, säger Annika.
Joel däremot tror att den som mobbar nog vet vad det är fråga om.
- Jag tror nog man vet om man mobbar och att man vet varför man mobbar.
Har ni då själva någon gång sagt eller gjort något ni ångrat efteråt?
- Nog har det säkert hänt att man någon gång sagt något fult. Men det var kanske mer i sjuan. Nu i nian är man mognare, säger Joel.
Men även om trivseln i högstadiet är bra och det sällan förekommer bråk i korridorerna betyder det inte att mobbning inte förekommer. I stället har mobbningen tagit nya former. Ett exempel där det ofta förekommer påhopp är sajten Ask.fm. Den lettiska sajten är populär också i Finland och Pargas är inget undantag. Här får medlemmarna anonymt ställa frågor till varandra och Annika berättar hur man till exempel plötslig kan få höra hur fula byxor man har.
- Kommentarerna kan också komma helt oprovocerat.
Tar man upp nätmobbningen tillräckligt i skolan?
- Visst talar vi om nätmobbning men kanske inte lika mycket som vanlig mobbning, säger Sigurd.