Fredag våravslutning i skolan Onsdag vårfest i skolan Fredag skolgudstjänst Fredag skolgudstjänst i naturen vid skolan Lördag våravslutning och betygsutdelning i skolan Onsdag vårfest Fredag skolgudstjänst Fredag skolgudstjänst Skolgudstjänst tidigare i våras Onsdag vårfest Fredag skolgudstjänst Lördag våravslutning som inleds med gudstjänst Lördag våravslutning som inleds med gudstjänst Lördag våravslutning med betygsutdelning Fredag skolgudstjänst Fredag skolgudstjänstHur gör skolorna i Åboland?
Lördag skolandakt och betygsutdelning utanför kyrkan
Fredag skolgudstjänst
Lördag avslutning och betygsutdelning i skolan
Lördag våravslutning och betygsutdelning i skolan
Lördag våravslutning och betygsutdelning i skolan
Fredag skolgudstjänst
Lördag vår avslutning med betygsutdelning i skolan
Lördag våravslutning med betygsutdelning i skolan
Lördag våravslutning med betygsutdelning i skolan
Onsdag våravslutning
Lördag betygsutdelning
Fredag skolgudstjänst
Lördag betygsutdelning
Lördag våravslutning med betygsutdelning i skolan
Lördag våravslutning med betygsutdelning i skolan
Lördag våravslutning med betygsutdelning i skolan
Till exempel i Kimitonejdens skola och Amosparkens skola i Kimito inleds våravslutningen på lördagen den 31.5 med att både elever och föräldrar går i kyrkan och i Iniö skola sker själva betygsutdelningen i samband med en skolandakt på lördag.
- Det har varit en tradition i vår skola att vi inleder avslutningen och sommaren så här. Det ger en trevlig inramning, säger Britt-Mari Norrbacka, rektor för Kimitonejdens skola.
- Vi vill välsigna sommaren och sommarlovet. Det är en gammal tradition, säger Pia Lindfors, rektor i Amosparkens skola.
En rundringning till de svenskspråkiga skolorna i Åboland visar att så gott som alla skolor går i kyrkan i samband med våravslutningen.
Vanligast är att elever och lärare deltar i en skolgudstjänst på fredag och sedan firar våravslutning med betygsutdelning i skolan på lördag.
Religion ska vara frivilligt
Religiösa tillställningar i skolorna har den här våren diskuterats flitigt och bland annat sjungandet av psalmen Den blomstertid nu kommer har varit föremål för livlig diskussion.
Orsaken till debatten är att biträdande justitiekanslern fått ta emot klagomål gällande religionsutövning i skolorna och enligt biträdande justitiekanslern är de religiösa tillställningar som skolorna ordnar i sin nuvarande form problematiska då den offentliga maktens skyldighet är att främja opartiskhet och religionsfrihet samt jämställdhet.
Men grundlagsutskottet, som tog ställning till saken i april, anser inte att det finns orsak att se över tidigare linjedragningar gällande skolorna och de traditionella festerna i skolorna.
Att sjunga en psalm i samband med en fest gör enligt grundlagsutskottet inte festen till en religiös tillställning och skolgudstjänster är det inte heller något fel på förutsatt att skolorna informerar om dem på förhand, det är frivilligt för alla att delta i gudstjänsterna och de som inte deltar erbjuds något annat program.
I sitt betänkande betonar grundlagsutskottet frivilligheten och alternativen och det här kommer också att betonas lite extra då Utbildningsstyrelsen i höst uppdaterar direktiven till skolorna.
- De som klagat har upplevt att det alternativa program de erbjudits har varit av mindre betydelse än det med religiöst innehåll, förklarar skolrådet Ulla Vanttaja.
- Alla ska erbjudas lika fint program. Överlag betonar vi tolerans, frivillighet och att ingen ska bli sämre behandlad på grund av sitt val.
De flesta vill delta
I Kimitonejdens skola kommer rektor Britt–Mari Norrbacka i dagarna att skicka ut inbjudan till våravslutningen och i år poängterar hon lite extra att det är frivilligt att delta i kyrkbesöket.
På samma sätt resonerar Pia Lindfors i Amosparkens skola. Vad för slags alternativt program de elever som inte tänker delta i skolgudstjänsterna erbjuds, har få av skolorna funderat på ännu.
I samband med rundringningen till de åboländska skolorna påpekar många att det bara är ett fåtal elever som inte deltar i de religiösa tillställningarna.
Bland annat i lågstadiet tycker många att det är viktigt att inte sticka ut och också de barn som inte hör till kyrkan deltar ofta till exempel i församlingens morgonsamlingar.