Det finns stora utmaningar när det gäller att upprätthålla en god basservice hos den äldre befolkningen i Egentliga Finland. Då den äldre befolkningen ökar innebär det även mer arbete för polisen. Det visar en utvärdering som Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och NTM-centralen i Egentliga Finland har gjort.
Temat för den riksomfattande utvärderingen var service för den åldrande befolkningen. Bland annat utvärderades den fysiska tillgängligheten till idrottsplatser, förebyggande arbete vid polisväsendet samt förebyggande av våld i nära relationer som en del av ett tryggt samhälle för de äldre. Med basservice avses sådana välfärdstjänster som enligt grundlagen ska vara tillgängliga på lika villkor för alla medborgare.
Utvärderingen visade att det finns mycket att beakta när det gäller den åldrande befolkningen. Resultatet visade att tillgängligheten på såväl kultur- som idrottstjänster är god. Men tillgängligheten varierande mycket kommuner emellan samt mellan tätort och glesbygd.
Då den äldre befolkningen ökar innebär det mer arbete för polisen. Bland annat har antalet våldsbrott både som målsägande och misstänkta ökat hos personer som är äldre än 61 år. Det här beror dels på att antalet äldre har ökat och dels på att de äldre är i bättre skick och mer aktiva än förr. Servicen för äldre människor som upplevt närståendevåld varierade mellan kommunerna. De svarande ansåg att social- och hälsovårdens personal hade måttliga färdigheter att känna igen och ingripa i närståendevåld och att den här förmågan borde utvecklas.
De äldres förbättrade hälsa innebär också en ökad övervakning av körtillstånd. Äldre personer är också ofta utsatta för försnillnings- och bedrägeribrott och det här kunde polisen förebygga genom att informera mer om riskerna när det gäller den här typen av brott.
Överlag har våldet inom nära relationer ökat med cirka två procent i Sydvästra Finland. Däremot har antalet barn och unga under 21 år som utsatts för våldsbrott minskat med sex procent sedan 2012. Det viktigaste sättet att minska våldsbrott är förebyggande arbete. Polisen har utvecklat en strategi för förebyggande arbete där polisen förutom att ta itu med själva brottet också ska hjälpa klienten att få hjälp för sitt våldsbeteende.
Även utbildningen utvärderades
I rapporten utvärderades också den regionala tillgången till grundläggande utbildning och utbildning på andra stadiet samt effekterna av lärarpermitteringar.
Tillgängligheten till grundläggande utbildning i Sydvästra Finland har försämrats sedan år 2011 för både lågstadie- och högstadieelever. Tillgängligheten är trots det fortfarande bra. I medeltal 92 procent av 7-12-åringarna och 75 procent av
13-15-åringarna bor på mindre än fem kilometers avstånd från en skola som erbjuder grundläggande utbildning för den egna åldersgruppen.
Antalet skolor inom den grundläggande utbildningen minskar fortfarande. Under åren 2011-2013 har antalet skolor som ger grundläggande utbildning minskat med 17 stycken i Sydvästra Finland. Större delen av skolorna var lågstadieskolor. Flest skolor har stängts i Satakunta. Under de senaste två åren har inga svenskspråkiga skolor dragits in på Sydvästra Finlands område.
Det svenskspråkiga skolnätet har hållits rätt så oförändrat sedan motsvarande utvärdering gjordes år 2011. De regionala skillnaderna är fortsättningsvis stora på svenskt håll och tillgängligheten till utbildning på andra stadiet är sämre för de svenskspråkiga 16-åringarna än för landets 16-åringar överlag. När det gäller yrkesutbildning har läget i Sydvästra Finland förbättrats något sedan 2011. I Egentliga Finland är tillgängligheten till yrkesutbildning bättre än i övriga Svenskfinland, medan tillgängligheten till gymnasieutbildning däremot är sämre än för landets svenskspråkiga i genomsnitt.
Överlag hade lärarpermitteringarna en liten påverkan på elevvården. Men stödbehovet ökade för de elever som fick mindre stöd till följd av permitteringarna. Längre permitteringar ledde även till flera negativa effekter i järmförelse med korta permitteringar.
Vägunderhållet en utmaning
Även kollektivtrafiken och vägnätet utvärderades. Utvärderingen visade att det finns stora brister i kollektivtrafiken speciellt i glest befolkade områden. Orsaken är att efterfrågan på kollektivtrafik inte är tillräcklig, vilket skapar för höga kostnader.
Vägnätet i regionen är tillräckligt täckande och tillgängligheten är bra också i glest befolkade områden. För att vägarna ska kunna upprätthållas krävs ändå vägunderhåll. Dagens finansiering räcker inte till för att upprätthålla vägarna på nuvarande nivå. Därför bör man prioritera att underhålla avsnitt som påverkar trafikflödet, som till exempel ställen där menföre och ansamling av snö brukar ställa till problem. Men man bör också i fortsättningen i första hand prioritera större vägar med mycket trafik.