Nina Forsten-Lindman jobbar som skolpsykolog i Pargas. Hon är också lagledare för FC Inters C-15 pojkar och för A-juniorerna som spelar i FM-ligan. Dessutom jobbar hon som Inters juniorinvandrarkoordinator. Nina driver projektet ”Welcome bro” som går ut på att integrera invandrarfamiljer i samhället via fotbollen.
Jag träffar Nina under en match mellan Inters och Ilves C-15–pojkar. Matchen spelas på konstgräsplanen i Kuppisparken i Åbo och Nina filmar matchen samtidigt som hon hejar på sina grabbar.
På planen för Inter i just den här matchen är fyra spelare med invandrarbakgrund. De här killarna ingår i Welcome bro –projektet och Nina känner dem utan och innan.
Innan Inters juniorer går ihop till ett C-15 pojklag spelar killarna i antingen Inter Siniset eller Inter Mustat. Invandrarkillarna som nu är på planen spelade förr i Siniset där Nina också var lagledare. I det laget fanns endast tre spelare som inte hade invandrarbakgrund, vilket visar vilket engagemang Inter som förening har för mångkulturell verksamhet.
Attackerad av motståndarlagets tränare
Nina berättar att de mött mycket rasism under resans gång. Både från motspelare och från motståndarlagets tränare.
Hon är chockad över hur rasistiska påhopp som tränarna kan ropa åt fotbollsjuniorerna. En gång gjorde hon till och med en polisanmälan mot en tränare som gick alldeles för långt. Tränaren hade försökt köra på en av Interspelarna efter matchen.
Nina medger att hennes lag var rätt stökigt och ibland hade dåligt rykte eftersom hennes adepter ofta har en jobbig uppväxt bakom sig och kan vara hetlevrade. - Stödsamtal med spelarna. Att se dem som individer.
Men hon har jobbat hårt för att få de här spelarna att finna harmonin och lära sig hantera livet och samhället. Därför har projektet Welcome bro bildats. Welcome bro
- Tät kontakt med familjerna. Dålig kontakt leder lätt till missförstånd.
- Äldre invandrarspelare stöder de yngre. Diskussioner om hur man hanterar rasism och andra konflikter.
- Involvera invandrare i träningsverksamheten. Till exempel spelarnas föräldrar.
- Hjälpa spelare som inte har råd att spela att hitta organisationer och stiftelser varifrån man kan söka om understöd
Forsten-Lindman tycker att alla föreningar i landet borde se till att tränarna inte beter sig rasistiskt.
Flydde från Irak
Vid sidan sidan av planen står Kadem Mutasher och följer intresserat med matchen. Hans son Jacky spelar i Inter.
Kadem flydde från Irak till Finland för fem år sedan tillsammans med sin fru och sina tre söner. De flydde efter att dottern i familjen rövats bort och mördats. Kadem älskar fotboll, han spelade själv i det Irakiska landslaget på 1980-talet. Han säger att han via fotbollen lärt sig engelska och fått se världen. Bästa fotbollsminnena han har är från OS i Los Angeles 1984 och så träningsmatchen i Mexico 1986, då självaste Maradona tågade in på planen och bollade lite med de Irakiska spelarna.
Via Welcome bro –projektet har Nina lockat med även Kadem i Inters organisation. Han tränar Inters B-juniorer.
Kadem vill inte tala om rasismen inom fotbollen utan lyfter istället fram fotbollens roliga och enande faktor. Han vet att Jacky fått höra rasistiska uttal men han vet också att hans son kan ta dem på rätt sätt nuförtiden och inte låta dem bryta ned honom.
Kadem uppskattar stort Ninas arbete. Han tror att fotbollen hjälpt Jacky att få både vänner och en vettig fritidssysselsättning. Han hoppas att Jacky, liksom han själv, via fotbollen får uppleva många fina saker och se världen.
Förlust med 0-4
Matchen slutar 4-0 till Ilves fördel och Jacky Mutasher är nedstämd efter matchen.
- Vi är ett bra lag men vi får helt enkelt inte in bollen i mål, säger Jacky.
Jacky berättar att han rätt ofta får höra rasistiska uttalanden av motståndarna. Ofta är det motståndare som försöker provocera spelarna och få dem i obalans. Men Jacky säger att han lärt sig att strunta i det och att istället spela sitt egna spel.
Starka upplevelser i barndomen
Före Nina Forsten-Lindman blev skolpsykolog forskade hon i utländska adoptivbarns och invandrarbarns socioemotionella anpassning till Finland. Forskargruppen följde bland annat med 150 flyktingbarns ankomst till Åbo och ordnade kreativa terapigrupper för dem.
Som barn bodde Nina bland annat i USA och Iran. Hon vet hur det är att komma som barn till en främmande miljö. I Iran bodde Nina som 13-åring under revolutionen 1979. Hon säger att hon där upplevde traumatiska saker som satt sina spår i henne och som format henne till den människa hon är idag. En människa som vill hjälpa andra.
Under min intervju med Nina står en ung kille en bit bort och väntar på oss. Han heter Ali och har haft match på en annan plan i Kuppisparken, med ett annat lag. Nina ska skjutsa honom hem via butiken.
Ali kom till Finland från Somalia för två år sedan. Båda hans föräldrar är döda och han bor med sin farmor. Fotbollen har hjälpt honom att komma till rätta i livet. Nina lockade med honom till ett av Inters lag via en av sina spelare från Syrien. Och på den vägen är det.