Det är en sprudlande glad Tomi Salo på Valmet Automotive som gärna svarar på frågor kring tisdagens goda rekryteringsnyhet. Företaget vill anställa ytterligare 300 personer för att bygga Mercedes Benz-bilar i Nystad.
- Tyska Mercedez står för kvalitet och deras A-serie säljer bra, säger Salo som arbetar inom företagets personaladministration.
Nyrekryteringen är en del av en längre process. Redan hösten 2013 anställde man drygt 100 personer och på våren 2014 ytterligare 300. Det möjliggjorde att fabriken nu går i två-skift och i och med att man ännu ökar på med 300 nyanställningar så kommer produktionen att gå för fullt.
100 000 nya bilar
Avtalet med tyska Daimler går ut på att leverera över 100 000 bilar i Nystad under åren 2013-2016.
Vem är det ni söker?
- Vem som helst. Hos oss jobbar allt från kosmetologer till bagare, säger Salo. Vi kräver ingen tidigare erfarenhet av biltillverkning. Det finns helt enkelt inte sådant folk att få i Finland, det är ju bara vi som tillverkar bilar.
- Vi har en egen fyra veckor lång utbildning. Efter det får man kompetens för de olika arbetsskedena.
Komponenterna kommer från olika håll i världen men bilarna tillverkas handgripligen i Nystad. De monteras, målas och färdigställs för att sedan köra ut på världsmarknaden.
När den förre rekryteringsrundan gjordes på våren kom det in 900 ansökningar. Och Tomi Salo medger att det blir mer utmanande den här gången att hitta de rätta personerna.
Rekryterar också i grannstäderna
- Vi letar nu efter folk också från Nystads närmområden: Åbo, Raumo, Laitila. Det gäller ju också att ha någonstans att bo och det finns inte överutbud av bostäder i Nystad, säger Salo.
- Dem vi nu anställer får ett "tillsvidarekontrakt". Vi anställer ingen för snuttjobb, säger Salo. Det nuvarande avtalet med tyska Daimler går alltså ut 2016 men vi ser positivt på framtiden.
Vi är vana med nyheter där produktion flyttas ut till så kallade låglöneländer. Vad är det nu som är annorlunda?
- Nå, Mercedes Benz är ju känt som ett kvalitetsmärke. Vi kan leverera kvalitet! Vi är också flexibla och kan snabbt anpassa oss till förändrade förhållanden. Och så har ju en historia ända från 1960-talet att falla tillbaka på, säger Salo.