Under sommaren har många föräldrar det svårt att få ekvationen skollediga barn och jobb att gå ihop. I Pargas efterlyser nu föräldrar ett sommareftis.
Tvåbarnsmamman Ann-Sofie Ahlgren är en av de föräldrar som tycker det är svårt att få vardagen att fungera under loven. Hennes sjuåriga son Samuel börjar skolan till hösten.
- Den här sommaren fungerar det eftersom han fortfarande får vara på dagis. Efter att han börjat skolan vet jag inte hur vi ska lösa alla lov. Det är sommarlov, sportlov, julllov och allt möjligt. Ärligt talat vet jag inte hur andra föräldrar lyckas lösa det här, säger Ahlgren.
För familjen är situationer särskilt problematiskt eftersom Samuel har en kromosomavvikelse vilket innebär att han behöver mycket hjälp i vardagen. Han kommunicerar via teckenspråk och bilder och att lämna honom ensam är uteslutet. Det gör att de olika läger som ordnas i Pargas under sommaren inte är ett alternativ för honom. Mamma Ann-Sofie är kritisk till att det inte finns någon slags eftisverksamhet i Pargas under loven och tycker det är orättvis att systemet bygger på att man har vänner och släktingar som ställer upp.
- Som det är nu förutsätts det att människor har vänner och släktingar, mor- och farföräldrar som kommer till undsättning. Men det har inte alla och vad gör man då, frågar sig Ahlgren.
Pargas har tidigare testa att ordna sommareftis men enligt utbildningschef Ulrika Lundberg var intresset svalt för verksamheten.
- Det gjordes ett försök med ett tvåspråkigt sommareftis för ett par år sedan men från de svenskspråkiga skolorna kom bara en handfull, säger Lundberg.
Hur stort är då behovet i dag?
- Det är svårt att säga eftersom vi bara har gjort ett försök. Säkert finns det ett behov men stort är det inte. I så fall skulle vi bli kontaktade oftare än vi blir, säger Lundberg.
En som i alla fall tagit kontakt med staden är Ann-Sofie Ahlgren. Efter att ha talat med utbildningschefen skickades hon vidare till socialen men alternativet de erbjöd kunde hon inte acceptera. Socialarbetaren Ahlgren talade med föreslog att Samuel kunde spendera lovet på Kårkullas undersökningsavdelning för vuxna klienter.
- Jag trodde inte mina öron när jag hörde förslaget. Hur kan man ens föreslå att jag ska sätta min lilla sjuåriga pojke på en avdelning med vuxna utåtagerande klienter som mår dåligt? Jag jobbar på Kårkulla så jag vet hur det ser ut på avdelningen i fråga, säger Ahlgren.
Hur hon ska fixa nästa sommar då Samuel börjat skolan vet hon ännu inte. Förhoppningsvis kan staden arbeta fram en annan lösning i samarbete med Kårkulla. Ahlgren hoppas ännu att man kunde ge eftisverksamheten på sommaren en andra chans. Argumentet att det inte finns ett behov ger Ahlgren inte mycket för.
- Jag har svårt att tro att vi är de enda som skulle ha det här problemet. Nu gäller det att fler går in och kräver att något sker så kanske vi får till stånd en förändring.