Två eller tre gånger i veckan skall vi äta fisk, det är den officiella rekommendationen i Finland just nu. På sommaren är fiskrätter som populärast och med lite tur kan man kanske fånga middagen själv.
Vi äter mycket fisk i Finland, hela 94 % av befolkningen äter gärna fisk, berättar Kaj Mattsson som är verksamhetsledare för Åbolands fiskarförbund. Samtidigt har många lokala yrkesfiskare slutat och en stor del av fisken vi äter kommer från utlandet.
Fortfarande är det bra att ha koll på hur man äter fisk på ett säkert sätt. Det gäller speciellt barn, gravida och kvinnor i fertil ålder. Vissa fiskar innehåller exempelvis dioxiner och kvicksilver och därför skall man inte äta dem för ofta. Men överlag har situationen blivit mycket bättre under de senaste årtiondena vad det gäller skadliga ämnen som samlas i fiskar. Enligt Mattson går vi mot klart bättre tider.
-Östersjön har blivit bättre, till all tur. Till exempel dioxin, som är en biprodukt vid förbränning, har minskat med cirka 80-85 % i fisken. Det betyder att också vi människor får i oss mycket mindre än för 25 år sedan, berättar Mattsson.
Med tanke på miljön och havets fiskbestånd är vissa fiskar säkrare val än andra.
-Vi har väldigt starka strömmingsbestånd i Östersjön och Bottniska havet, säger Mattsson.
Strömmingen är en fisk som traditionellt har ätits i skärgården, redan för länge har man livnärt sig på den. Den innehåller också rikligt med nyttiga fettsyror och är en ypperlig källa till vitamin D, påminner Mattson.
För att inte gå miste om de nyttiga omega 3-fettsyrorna under tillredningen ska fisken stekas i riktigt smör.
-Använder du växtbaserade oljor konkurrerar omega 6 med omega 3 och då försvinner nyttan med omega 3-fettsyrorna, berättar Mattson.
I vår sommarserie Bakom flötet tar vi varje tisdag upp fiskrelaterade ämnen ur nybörjarperspektiv. Det kommer bland annat att handla om olika sätt att tillreda fisk och hur man själv kan komma igång med hobbyfiskande.
Livsmedelssäkerhetsverket Eviras rekommenderade intag av fisk finns här.
WWF:s rekommendationer för fisk och skaldjur hittas här.