- 1 januari 2004 trädde en avloppsförordning i kraft, vars syfte är att minska hushållsavloppsvattnets utsläpp och miljöbelastning i glesbygden. En ny förordning kom 2011 där man justerade den gamla förordningen. Enligt den ska alla fastigheter uppfylla de nya reningskraven i mars 2016. - Avloppsförordningen gäller såväl fast bosatta som fritidsboende. Personer som fyllt 68 år före den 9 mars 2011 och som är fast bosatta i glesbygden berörs inte av förordningen, ifall inte kommunen anser att deras avloppssystem utgör en miljöfara. Undantaget gäller inte fritidsboende. - För många fastighetsägare innebär de nya kraven betydande investeringar i avloppsanläggningar. En av de vanligaste åtgärderna är installation av markbädd, som kostar ca 4 000 euro.Fakta om avloppsreformen
Miljövårdsinspektör Petri Huovila vid Pargas stad räknar med att det fortfarande finns cirka 3000-4000 fastigheter i Pargas som har en avloppsvattenrening som inte uppfyller de nya kraven. Han anser att situationen är oroväckande och hoppas att så många fastighetsägare som möjligt frivilligt åtgärdar avloppsvattenreningen.
I Pargas berörs cirka 9000 fritidsbostäder och cirka 3000 fastbosatta fastigheter av de skärpta reglerna.
Huovila tror att de dyra priserna på olika avloppsvattenlösningar har fått många att skjuta upp investeringsbeslutet.
För att sprida information om de skärpta kraven och olika metoder för att rena avloppsvattnet ordnar Pargas stad en tvådagars miljömässa tillsammans med Valonia och Skärgårdshavets biosfärområde.
På tisdagen ordnades mässan i Sattmark och på plats fanns Johan Sonck som bekantade sig med olika lösningar till sin sommarstuga.
- Tillsvidare fyller vi lagar och paragrafer men man vet aldrig hur det ändras. Sedan är jag nyfiken på att se hur tekniken utvecklas.
Miljömässan fortsätter i dag, onsdag, vid södra hamnen i Nagu.