Lika många frågor som svar, säger Pargas stadsdirektör Folke Öhman om social- och hälsovårdsreformen som presenterades på onsdag.
Basen för reformen är fem starka vårdområden som ansvarar för att ordna vården. Ansvaret för att ordna hälsovården och att producera den skiljs åt. Det viktigaste verktyget kommer att vara ett beslut om hur vården ska ordnas. Beslutet ska fattas vart fjärde år. Då avgörs hur vården genomförs och om vilka som har producentansvaret.
De kommuner som hör till vårdområdet ska tillsammans besluta om principerna för hur servicen produceras och i vilken omfattning den ska produceras. Vårdområdet beslutar också om att ge producentansvaret till kommunerna och samkommunerna.
Pargas stadsdirektör Folke Öhman tycker det är beklagligt att man i det här skedet inte får svar på vem som får producera social- och hälsovård och vem som inte får göra det. Det beror på vad som besluts i vårdbeslutet som fattas vart fjärde år.
- Om vi inte vet om vi ska producera eller inte så är det väldigt svårt för oss att planera vår verksamhet och att överhuvudtaget veta hurdan personal vi ska ha, hur vi ska investera, hurdan organisation vi ska ha och så vidare. Det är väldigt många öppna frågetecken. Man borde få bättre kriterier för vilka kommuner som får producera social- och hälsovården och i fall man får producera, vad man får producera. Det är väldigt oklart ännu i det här skedet, säger Öhman.
Konsekvenserna oklara
Med de riktlinjer som gavs på onsdagen är det ännu svårt att säga vad reformen har för konsekvenser för kommunerna. Därför anser Öhman det är viktigare att få besked än vad man får för besked. Kommunen måste få veta om de överhuvudtaget får producera någon sorts social- och hälsovård.
- Om vi inte får producera i nuvarande form, skulle vi få producera social- och hälsovård ifall vi gör en kommunsammanslagning och blir lite större, frågar Öhman.
Utkastet till lagförslaget skickas på remiss till kommunerna i mitten av augusti. Öhman hoppas att frågorna har blivit besvarade till dess.
- Det kan hända att vi inte ens då vet och att man lämnar svaren till vårdbeslutet. Det skulle vara väldigt olyckligt om vi från år till år är beroende av ett beslut och inte på förhand kan planera vår verksamhet och om vi ska eller inte ska ha personal för en viss verksamhet.
"Reformen får inte bli utgiftsautomat"
Enighet om social- och hälsovårdsreformen