Studerande är oroliga över att Studenthälsan konkurrensutsätts. Från SFP och Social- och hälsovårdsministeriet kommer man ändå med lugnande besked.
I samband med vårdreformen ska studenthälsovården ut på marknaden. Studenternas hälsovårdsstiftelse, SHVS, måste därmed börja tävla med andra aktörer om att få producera hälsovårdstjänster för studerande.
Både vid Åbo Akademi och Hanken har studentkårerna lobbat för att SHVS ska få fortsätta sköta studenthälsovården, säger Filip Björklöf, vice ordförande för Hankens studentkår.
– De flesta av våra studerande har tyckt att Studenthälsan skött sina uppgifter bra. De största orosmomenten är att kunskapen hos SHVS ska gå förlorad och att köerna blir längre och vården sämre, säger han.
För Hankens studentkår är det viktigaste att studerande också i framtiden har tillgång till bra, grundläggande vård, säger Björklöf.
Stiftelse kan inte skyddas
Orsaken till att studenthälsovården ska konkurrensutsättas, är att SHVS är en stiftelse. För exempelvis Kårkulla som är en samkommun, gäller inte samma krav.
Riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP) oroar sig inte för SHVS del.
– Jag tror ingen annan kan sköta studenthälsovården bättre än Studenthälsan. Den är förmånlig och effektivt organiserad så jag tror inte att någon kan ta upp konkurrensen med den.
Vid Social- och hälsovårdsministeriet säger man att vården för studerande inte kommer att förändras, trots att den konkurrensutsätts. Det enda som påverkas är vem som producerar den.
Ministeriet meddelar ändå att finansieringssystemet kring studenthälsovården kommer att ses över. För tillfället finansieras SHVS med hjälp av hälsovårdsavgifter från studerande och med stöd från Folkpensionsanstalten och universitetsstäderna.
Än så länge finns det ingen tidtabell för när studenthälsovården ska konkurrensutsättas.