Det finns inte ord starka nog att beskriva hur det är att mista ett barn. Det finns heller ingen benämning på en förälder som mist sitt barn. Tinne Sjöströms son Tommie dog i testikelcancer. Han blev 25 år.
Det har gått nio år sedan Tinne Sjöströms enda barn gick bort. Tinne pratar om livet före och livet efter Tommie. Livet efter ser hon som ett reservliv. Det som har räddat Tinne från att gå under är ett löfte hon gav sonen strax innan han dog. Samtal om livet handlar om när ens barn dör, men också om vänskap, omsorg och en symaskin.
-Det finns änkor, änklingar, moderlösa, faderlösa och barnlösa, men vad är man om man haft ett barn, men mist det? Det finns inget namn på det och det säger ganska mycket. Det är så mot livets mening att ens barn dör före en själv.
Det var den 26 maj 2004 Tommie fick diagnosen. Då hade han känt sig dålig i ryggen en tid. Tommie hade gått på flera läkarkontroller, men man hittade inget fel på honom.
Tommie skulle bli sjöbevakare och var mitt i sin utbildning.
- Ännu i början av maj var han på ett överlevnadsläger och tyckte det var häftigt. Fast en kompis har efteråt berättat att Tommie var nog jävligt sjuk då redan.
I slutet av maj fick Tommie en remiss till lungröntgen. Det visade sig att han hade metastaser i lungorna. Sedan gick det undan. Han hade testikelcancer, men inga symtom.
- Det är därför cancern är så fruktansvärt lömsk. Man hittar den inte så där bara.
Tinne Sjöström har glömt vad hon kände när Tommie ringde. Det är något hon förträngt.
Den första tiden var Tinne och Tommie förhoppningsfulla. Läkarna och sjukskötarna sade att behandlingen är häftig, men slutresultatet brukar bli bra. De flesta unga män som insjuknar i testikelcancer tillfrisknar, hela 95 procent överlever.
Så gick det inte i Tommies fall. Istället upprepades behandlingarna, han fick också stamceller och blev fruktansvärt sjuk.
- Det är inte mänskligt vad han fick vara med om, men till och med den behandlingen klarade han av.
Tommie blev en tid bättre, men efter trettondagshelgen blev han sämre igen. Det visades sig att han hade fått metastaser i hjärnan.
- Men Tommie hade en enorm livsvilja. Han till och med köpte en bil från Sverige.
Tommie blev snabbt sämre. Han blev mycket sämre. Men livsgnistan fanns kvar. Periodvis blev han bättre, men läkarna sade i något skede att strålbehandlingen inte har någon effekt längre.
- Det var egentligen bra att läkarna fattade beslutet. Vi fick ta hem Tommie några veckor. Kompisarna besökte Tommie, det kändes fint. Också familjen, Tommies halvsystrar och pappa var hos Tommie.
Har man vänner så har man allt.
- Min väninna, Eva som är sjukskötare, var likaså ett oerhört stöd. Eva sa att hon var där som privatperson, men hon höll sig ändå så lugn.
Väninnan var också närvarande med familjen den morgon när Tommie somnade in.
Tommies vänner var med både före och efter jordfästningen. Tinne har kontakt med flera av dem.
-Har man vänner så har man allt. Det är de som bär en. De finns där.
- Min livlina har varit löftet till Tommie. Sista kvällen med Tommie lovade jag honom att jag ska klara mig.
Depressionen
De första åren var kämpiga. Tinne blev deprimerad. Men också då fanns vännerna där som stöd.
- Jag behövde få prata, prata, prata. Och skriva. Jag har skrivit minst 20 stora häften.
När det kändes som mörkast övervägde Tinne att ta sitt liv, men med hjälp av terapi, mediciner och de dagliga inre samtalen med Tommie kom hon över sin svåra depression.
Och så var det ju symaskinen. Tinne Sjöström har alltid varit händig av sig. En dag kom väninnan Eva med en symaskin till Tinne.
Tinne började sy. Sommaren 2009 inredde hon ett halvt garage i centrum av Kimito. Där sålde hon sina produkter. Kunderna frågade var Tinne hade sin riktiga butik. Det var då tanken föddes att öppna en egen butik.
Idag har Tinne en inredningsbutik. Hon har också grundat en understödsförening för cancerdrabbade barn och unga. Varje år arrangerar föreningen en minneskonsert.
- Man kan inte hjälpa alla, men alla kan hjälpa nån. Man blir inte frisk av pengar, men de underlättar vardagen kring en sjukdom. Det är dyrt att vara sjuk.
- Man kommer aldrig genom eller över sorgen. Det går inte en dag utan att jag tänker på Tommie, men man kan lära sig leva med sorgen, säger Tinne Sjöström.
Hör mera i Samtal om livet den 3 juli kl 13.03 och lördag 5 juli kl. 20.03. Programmet är en repris från maj 2013.