Det säger Mohammad "Muhis" Azizi, som själv kom som flykting till Finland för 17 år sedan. I dag är han samlingspartistisk stadsfullmäktigeledamot i Åbo. Det har gått rätt bra för honom, men han anser att det finns tillräckligt att göra för de nuvarande flyktingarna, att få dem bättre anpassade i Finland.
Azizi har precis kommit hem efter en resa på två veckor till Kurdistan, men han har svårt att berätta om sina känslor. Det känns omöjligt att beskriva flyktingsituationen i Kurdistan just nu. I den kurdiska huvudstaden Arbil finns mer än 100 000 flyktingar, araber och syrier.
Det pågår ett krig, där den islamistiska grupperingen Isis har erövrat både städer och oljefält i Irak. För en del har livet blivit lättare, andra har ingenting.
- I Arbil, köar folk i 50-gradig hetta för att få köpa bensin. Tänk dig det, i oljelandet Irak! Det är ganska bedrövligt. Och ingen kurd behöver jobba, för med flyktingarna finns det hur mycket billig arbetskraft som helst.
”Vem vågar göra något åt Isis?”
Världen och media har svårt att bestämma sig hur de ska förhålla sig till Isis, det vill säga Islamiska staten i Irak och Syrien. USA anser att det är en terroristgruppering, medan andra ser dem som befriare.
Azizi själv är inte heller säker på vem Isis-krigarna egentligen strider för. Många är unga, desillusionerade legosoldater, som inte har något hemland. Dessutom finns president Assads syriska trupper, andra syriska rebellgrupper, förutom det kurdiska PKK.
Råddigt? Ja, men ett är säkert - det kommer nya flyktingar över gränsen varje dag.
- Någon borde stoppa det hela, men vem vågar göra något?
Pargas första hemvisten i Finland för Azizi
Muhis Azizi anlände själv den 9 april 1997 som kvotflykting via UNHCR till Finland, och hans grupp på 20 personer placerades i Pargas. Ändå tycker Azizi inte att Finland ska ta emot fler flyktingar. Pengar avsedda för att hjälpa flyktingar borde riktas dit där flyktingarna är nu, med att bekosta läkarvård och annan expertis.
Han deltog också i våras i diskussioner, då Pargas funderade på och slutligen beslutade att ta emot 4-5 flyktingfamiljer.
- Hjälper det att ta emot 20 flyktingar, då det finns en miljon kvar? Nej, inte överhuvudtaget. Och särskilt inte att ta emot flyktingar i en stad som Pargas. Vi som kom 1997 har alla flyttat bort därifrån nu.
- De flyktingar som har det bäst i läger är de som har lyckats muta lägerledningen. De får kalla drycker och mat först av alla. Och gissa vem som i flyktinglägren väljs ut att få komma till Finland eller något annat västland? Jo, samma personer som redan har det rätt bra. Det skulle vara en annan sak om det är sjuka och invalidiserade personer som kommer till Finland, men i dagens läge säger jag blankt nej till fler flyktingar, säger Azizi.