Man kan äta smultron som växer vid vägrenen. Den analys som Yle nyheter har gjort på smultron visar att de innehåller låga halter av bly, och att de är ätliga.
Däremot kan bären vara dammiga, de kan ha fått småpartiklar eller gummi från bildäck, eller de kan ha fått hundkiss på sig. Inget av det syns, men bara vetskapen om att de kan vara smutsiga gjorde att ingen vi talade med ville ha bären.
Vi erbjöd bären till en bagare och konditor, en cateringfirma, en bärodlare och syltare och en restaurangägare, vilka alla använder bär i sina produkter.
Alla var först glada över bären, men då de fick veta att dessa var plockade vid en vägren tackade de nej.
Minttu Täckman, som driver restaurang Bystrand i Kirjais i Nagu, köper jordgubbar av en lokal producent, där hon vet att odlingen är långt från vägar. Och hon kan absolut inte tänka sig att använda smultron från en vägren.
- Nog smultron plockade på en äng. Men jag vill inte själv äta sådana bär som funnits i en vägren, så då kan jag inte servera dem till mina kunder heller.
I Korpo skrattar Bengt Leppäkorpi bara åt tanken att använda smultron från vägrenen i sina bakverk. Bagar Bengt har egna smultron vid sitt bageri, men de får lugnt växa vidare, se vackra ut och bidra till ett månsidigare växt- och djurliv.
Eija Lamsijärvi använder en hel del bär i tårtor, efterrätter och cheese cake för sin cateringfirma i Väcklax i Nagu. Då hon får veta att det bara är blyhalten som har undersökts men inget annat, vill hon inte ha smultronen. Hon vill inte ens smaka på dem.
- Nog ser smultronen helt bra ut, men det är mycket saker som ser vackra ut fastän man inte vill ha dem ändå.
Mathantverkaren Margot Wikström i Tackork i Nagu, som tillverkar sylt av egna bär, är mycket noga med renlighet och kvalitativa produkter.
- Jag har byggt upp ett förtroende gentemot mina kunder. Jag har inte råd att äventyra det med något som jag inte vet vad det innehåller.
Enligt Wikström är det absolut bästa att plocka smultron i skogen eller på en äng, trä smultron på ett grässtrå, ligga i gräset och äta dem själv.
- De är för små och för värdefulla att sättas i sylter.
Läs också: Blyhalterna har sjunkit i smultron