Algblommningen har exploderat i Skärgårdshavet och många har skickat in algbilder till Yles öppna granskning #FixaSkärgården. Enligt professor Erik Bonsdorff krävs långsiktig politik, inte små lokala projekt, om man vill få en lösning på problemet.
#FixaSkärgården
Algläget i juli - se bilder
Här kan du se bilder på hur algläget har sett ut i olika delar av skärgården.
Erik Bonsdorff, professor i marinbiologi deltog i Yle Åbolands sändning för att kommentera algläget.
- Väderleken och belastningsförhållandena gör att vi får mycket algblomningar. Men vi får också mycket trådalger. Det uppstår en gegga som är en blandning av blågröna lager och trådalger, säger han.
Bonsdorff efterlyser mera långsiktigt tänkande från politikerna för att komma åt algproblemen.
En viktig fråga, enligt Bonsdorff är också hur vi själva konsumerar.
- Vissa yrkeskårer känner sig utpekade, och tyvärr blir de utpekade. I vår del av världen är jordbruket en stor belastare. Jordbruket är viktigt och vi vill alla äta närproducerat. Samtidigt måste vi fråga oss om det är vettigt att odla på sluttande marker som sluttar ner mot vattendrag och Östersjön, säger han.
Bonsdorff tror heller inte på olika småskaliga projekt där algerna rensas bort lokalt.
- Det är som att tala om en patient som har tusentals små sår och en blödande halspulsåder. De här experimenten är som att lägga plåster på småsåren, men vi måste ju åtgärda halspulsådern. Så patienten överlever. Alla projekt att försöka städa upp alger är fullständigt lönlösa. Energiåtgången och omfattningen är så enorm att det helt enkelt inte fungerar, säger Bonsdorff.
Har du bilder på alger eller något annat som borde fixas i skärgården? Här kan du skicka in din bild:
((vis:808375))
Läs också: