Jordbrukarna vid Kumoälv är konfysa - vem ska man tro på om nickelutsläppet. De som säger att nickel i älven ingenting är att bry sig om eller de som säger att det är farligt.
Olika instanser ger olika besked om vattnet kan användas.
- Det är förbryllande för odlarna och för andra medborgare, vem ska jag tro på just nu.
Odlarna använder vatten från Kumoälv för bevattning och Airi Kulmala, projektkoordinator på jordbrukarorganisationen MTK, ondgör sig över att myndigheternas besked är så olika.
Först uppgavs nickelmängden vara så liten att faran inte är akut, sen bad Närings- och miljöcentralen folk undvika att använda vattnet i Kumoälv. Miljöbyrån i Björeborg ansåg däremot att vattnet kan användas.
Nickel har långtidseffekter och är miljöfarlig för växter, djur och musslor.
Läckaget är ett hårt slag mot ekosystemet i Kumoälv, som har återhämtat sig från tiden när ögonlösa strömmingar simmade utanför Björneborg.
Under 30 timmar rann 66 ton nickel för ett par veckor sedan ut i älven från det ryskägda Norilsk Nickel i Harjavalta.
MTK:s Airi Kulmala förundrar sig över att ingen upptäckte det.
- Det är obegripligt att sådana mängder rinner ut, fabriken borde ha säkra system så att larmet går genast - och inte med flera dagars fördröjning som nu - och informationen bör gå ut till alla vattenanvändare ögonblickligen, så att man undviker ytterligare skador.
Den högsta uppmätta mängden i Kumoälv är 8 800 mikrogram nickel i en liter vatten, när den tillåtna mängden är 20 mikrogram.
Fabriken har medgett att den borde ha upptäckt läckaget snabbare. Halterna har visserligen minskat när nickeln har sköljts ut hela vägen från Harjavalta ut i havet. Airi Kulmala vill också ha reda på vad som händer med det nickel som lösgörs ur bottensedimentet.
Polisen utreder nickelläckaget som ett grovt miljöbrott, och Finlands miljöcentral utreder effekterna av det.