Lotta Nummelin, VD för Stiftelsen Ålandsfonden för Österjöns framtid (Östersjöfonden), ser att allt flera personer i både Sverige och Finland organiserar sig för att rädda sin egen vik eller strand. Den algrika sommaren i västra Finland har stärkt trenden.
Östersjöfonden har i slutet av sommaren tagit emot ett antal större donationer, och Nummelin tror att det delvis kan vara ett resultat av att övergödningen av Östersjön i år syntes speciellt tydligt med stora mängder blågröna alger.
– Det är klart att det har påverkat attityder. Många frågar sig nu vem som gör någonting för Östersjön, hur de själva kan hjälpa till och vem de kan stöda för att det ska hända någonting, säger Nummelin.
Hon tror att donationer till miljöarbete för Östersjön kanske kommer med en viss fördröjning då folk kommer hem från semestern.
Staten kan minska bidragen
I Finansministeriets budgetförslag får Östersjön 1 miljon euro mindre stöd än tidigare. Dessutom försvinner nästan 10 miljoner från övrig vattenvård i Finland. Nummelin tycker att det här är beklagligt och tror inte att det privata engagemanget kan väga upp minskade anslag.
– Det är beklagligt att det tas bort pengar från Östersjön. Speciellt efter en sådan här sommar då opinionen verkligen finns för att göra någonting åt läget.
Hon hoppas ändå att både politikerna och de som engagerat sig för Östersjön på en lokal nivå fortsätter jobba för ett renare hav.
– Det är ju inte nu som de politiska besluten tas utan först senare på hösten. Jag tror att en så här extrem sommar påverkar beslutsfattandet ännu på hösten och vintern.
Läs också:
Avsevärt mindre pengar till vattenvården