De stora bärodlarna är i dag beroende av utländsk arbetskraft. Få finländare tar sig ut på fälten för att tjäna pengar på jordgubbsplockning.
Men det finns undantag. Finlandssvenska Nora Häggqvist jobbade en vecka som jordgubbsplockare i sommar och hon chockades av den tuffa verkligheten.
- Det som jag reagerade starkt på och som gjorde mig orolig var de långa dagarna som arbetarna gjorde ute i hettan. Arbetsdagarna kunde vara 15 timmar eller mer. En dag jobbade de flesta mellan klockan 7-22 och då var det var hett, riktigt hett hela dagen, säger Häggqvist.
"Vi kunde inte se ut"
Förutom att många utländska arbetstagare gjorde extremt långa arbetsdagar vittnar Nora Häggqvist också om transporter som hon upplevde som skrämmande. På väg ut till jordgubbsfälten åkte de anställda längs landsvägen instängda i en skåpbil.
- Vi visste inte var vi befann oss och vi kunde inte se ut. Min reaktion var att nej det här vill jag inte vara med om, det här är farligt, säger Häggqvist.
De anställda verkade inte heller känna till vilka rättigheter de har. Häggqvist berättar att hon blev så orolig att hon självmant kontaktade arbetarskyddet - och det hade effekt. Myndigheterna genomförde nyligen en oanmäld granskning på gården och polisen är intresserad av transporten av arbetstagarna.
Inspektören Tarja Iivonen från arbetarskyddsmyndigheterna vid Regionförvaltningsverket hittade brister på gården, men tonar ändå ner det här fallet.
- Jag har varit 16 år i branschen och för oss är det vardag att det blir anmärkningar när vi gör arbetsplatsbesök. Säg den arbetsplats som inte har brister! Problemen vi fann den här gången var sådana som går att fixa, säger Iivonen.
En annan inspektör som också har besökt gården anser att bärgården i fråga hör till de bättre skötta och är en föregångare på vissa områden.
Inspektionen av gården är ännu inte helt komplett, men eftersom inga stora brister har upptäckts på gården går Yle inte ut med gårdens namn.
Ägaren själv uppger att gården följer de regler som finns, men ägaren ville inte kommentera saken på band.
Facket ser risker
Men från fackets sida medger man att det fortfarande finns en del problem i branschen. Ett faktum är att de utländska arbetstagarna sällan organiserar sig i fackföreningar eftersom de jobbar en kort tid och sedan åker hem.
- Det betyder att få anställda har koll på reglerna och det är inte bra, säger säger Jyrki Alapartanen vid fackförbundet för anställda inom landsbygdsbranschen (Trä- och specialbranschernas förbund, Puuliitto).
Alapartanens uppfattning är ändå att de flesta bärgårdar betalar avtalsenliga löner, även om det ibland sker med mycket liten marginal.
Långa dagar ok ibland
Enligt lagen är det fullt möjligt att i Finland frivilligt jobba långa dagar under högsäsong. En arbetstagare måste dock få en dygnsvila på minst fem timmar även när det är som mest bråttom.
- Men dygnsvilan räknas per arbetsgivare. Ifall man jobbar för flera arbetsgivare kan man, med undantag för chaufförer och piloter, i princip jobba hur mycket som helst, konstaterar Tarja Iivonen.
I dag finns arbetslagstiftningen för bärplockare sammanfattad på nätet på sju språk. Enligt arbetarskyddsingenjör Peter Forslund vid Regionförvaltningsverket har alla arbetstagare ett ansvar att se till sina egna rättigheter.
- På nätet finns information om vilka arbetstider och löner som gäller men det kräver förstås eget initiativ att leta upp det, säger Forslund.
Forslund gör som inspektör också egna arbetsplatsbesök, men granskningsbesök på bärgårdarna har låg prioritet.
- Målet är ju nu att höja pensionsåldern och få folk att hållas kvar längre i arbetslivet, så det satsas mest på att granska arbetsgivare som är betydligt större än bärodlare, säger Forslund.
Låga löner
Lönen för en bärplockare är låg och jobbet är fysiskt tungt.
- Men för en finländare är det helt enkelt inte lönsamt att plocka jordgubbar, det är därför som få finländare gör det. Dessutom är villkoren är tuffa, säger Nora Häggqvist.
15.8.2014 kl. 14:08 Uppgifterna om lönen förtydligade. Under högsäsong betalas per kilo (ej per liter, vilket hade slunkit med i bildtexten).