Det åtgärdspaket som Åbo stad har presenterat påverkar också de svenskspråkiga eleverna. Det här gäller exempelvis de elever som bor i en kranskommun men som går i en svenskspråkig skola i Åbo.
De kranskommuner som inte har egna svenskspråkiga skolor har skött den svenskspråkiga undervisningen genom att köpa tjänster av Åbo stad. På det sättet garanterar kommunen att barnen får undervisning på sitt modersmål. Exempelvis går svenskspråkiga högstadieelever från S:t Karins i S:t Olofsskolan i Åbo.
Åbo stad har ändå sagt upp alla avtal med kranskommunerna. De nuvarande avtalen är i kraft till slutet av det här läsåret. Staden anser att kranskommunerna betalar för lite för servicen. Det här gäller exempelvis skolskjutserna.
Enligt Liliane Kjellman, svensk undervisningsdirektör för Åbo stad, är mycket ännu oklart. Förhandlingarna pågår under hösten.
- Utgångspunkten är att alla elever får fortsätta gå i skola som förut. Kostnaderna får ändå inte falla på Åbo, säger Liliane Kjellman.
Enligt Kjellman är det ovanligt att avtalen sägs upp på det sättet som staden nu gjort. Det är de stora sparkraven som gör att staden nu ser över avtalen.
Ändringar i skolskjutser
Enligt stadens planer ska också kriterierna för skolskjutserna justeras.
I nuläget betalar staden bussresorna för första- och andraklassare om resan till den närmaste skolan överskrider tre kilometer. Enligt förslaget ska minimikravet för skolresan ändras till fem kilometer.
- Det här påverkar framför allt stadens svenskspråkiga elever, konstaterar Kjellman.