- Risken för att någon missbrukar sin makt är alltid stor, då det handlar om utsatta grupper i samhället som andra människor ska ta hand om. Men tänker vi på Sagahemmet i Sibbo så måste vi komma ihåg att det än så länge endast handlar om anklagelser och misstankar som nu utreds.
Det säger Pargaspensionären Stina Engblom-Colliander, då hon reflekterar över de senaste veckornas rapportering kring Kårkullafallet i Sibbo, där vårdare anklagas för att ha använt våld mot utvecklingshämmade klienter. Engblom-Colliander jobbade i trettio år som föreståndare vid Kårkulla i Pargas, med vård av personer med specialbehov. Hon är upprörd.
- Om det visar sig att anklagelserna stämmer så är förstås fullständigt oacceptabelt. Det jag hoppas på är att människor i allmänhet skulle anmäla oftare om de märker att något inte är som det ska. Nu betraktas det ännu ofta som skvaller och folk är rädda för sin egen ställning om de talar. Det får helt enkelt inte vara så att man låter bli att anmäla maktmissbruk.
Är tröskeln alltför hög idag?
- Den är absolut för hög och det märker man ju också i Sibbofallet där de som anmält valt att förbli anonyma. Ledningen i synnerhet borde alltid uppmuntra de anställda till att anmäla då det finns något som är fel.
Engblom-Colliander gick i pension 2002 men är idag viceordförande för Kårkullas fullmäktige. Hon efterlyser tydlighet i ansvarsfördelningen inom vården av handikappade.
- Det måste finnas tydliga regler för personalen. Varje grupp och enhet måste ha en ansvarig som har en klar bild över hur funktionshindrade bemöts och vilka direktiv som gäller. Det får inte uppstå luckor mellan fältpersonalen och ledarskapet. Samtidigt ska det sägas att det mesta vårdarbetet som görs förstås fungerar fint. Det är många som gör ett gott jobb.
Hur är det i allmänhet att arbeta med vård av personer som har specialbehov?
- Det är oftast väldigt trevligt. Det är kanske de enda människorna i samhället som alltid är sig själva och som accepterar en som man är. De visar i allmänhet gärna sina känslor.
Samtidigt finns det allt fler personer som har flera diagnoser och är multihandikappade. De kan vara väldigt svårskötta och där har personalen en tung uppgift.
Vilka egenskaper krävs av personer som dagligen arbetar med vård av personer som har funktionshinder?
- Jag tror mycket handlar om att man har rätt personlighet. Utbildningen är viktig, men personligheten är ännu viktigare tror jag. Det som också krävs är möjligheter till fortbildning i jobbet.
Den kan ofta vara viktigare än utbildningen, eftersom man ofta har mer erfarenhet och har beredskapen att ta emot mer då man fortbildas. Sedan måste man också komma ihåg att ta vara på de lärdomar
som människor får. Det finns fortfarande drag av en attityd, som präglas av "vi vet bäst" och "kom inte med något nytt till oss, det här har vi provat." Det är trist.
Vad kännetecknar en fungerande vårdenhet?
- Där finns en vi-känsla och man uppfattar sig som enad grupp där personalen gärna går på jobb. Man är väl medveten om de problem som finns i vardagen men kan ändå ha trevligt tillsammans.
Styrelsen för Kårkulla samkommun möts på tisdag i Helsingfors. Då kommer man också att diskutera misstankarna kring Sagahemmet i Sibbo.
Läs också:
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Vårdare redo för polisförhör
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla vill träffa anhöriga
"Dom vet att det är jag som har skvallrat"
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
"Direktören är ansvarig för patientsäkerheten"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
FDUV: Kårkulla känsligt för kritik
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"
Mobbingsmisstankar vid Sagaboendet redan år 2010