- I det här skedet vet vi inte så mycket om flyktingarna berättar migrationschef Kalle Myllymäki som har hand flyktingfrågor på Egentliga Finlands NTM-central. De kommer från flyktingläger i Jordanien. Vi känner till deras namn, ålder och kanske lite om vad som hänt dem.
- Den största skillnaden jämfört med de flyktingar som annars kommer till Finland är att dessa troligen inte vet någonting alls om Finland och talar heller ingen finska. Vanligtvis har flyktingar som kommer till kommunerna redan vistats en tid i Finland på flyktingförläggning, de kan kanske tala lite finska och känner till Finland åtminstone lite.
Största delen av de flyktingar som nu kommer är unga barnfamiljer. Därför är också det största frågetecknet i det här skedet hur barnen mår, berättar Myllymäki.
- Det är frågan om många små barn och då är hälsotillståndet hos dem det vi funderar över mest. Men redan nästa vecka vet vi mer.
En syrisk flyktingfamilj till Nådendal
Nådendal kommer att ta emot en fyrapersonersfamilj som består av två vuxna och två barn under skolåldern. Mer än det vet man inte i det här skedet om familjen. Socialbyrån har tillsammans med församlingens diakon färdigställt en bostad för familjen.
- Det som har varit synnerligen glädjande är att vi fått ta emot massor med donationer från stadsborna i Nådendal, möbler, leksaker och utrustning för barn och husgeråd. En del saker har vi köpt, men vi har kommit undan ganska lätt tack vare donationerna berättar Jaana Nylund på Nådendals stad.
Två personer från socialbyrån kommer tillsammans med församlingen diakon att se till att vardagen börjar löpa för de nya invånarna.
Reso ger två familjer ett nytt hem
Två barnfamiljer med två barn vardera anländer till Reso på måndag kväll. En av dem som tar emot dem då är Linnea Mattila som arbetar på socialbyrån. Det har varit utmanande och intressant att arbeta med förberedelserna berättar hon.
- Det gäller att kunna ta i beaktande eventuella kulturskillnader och se till att de har allt de behöver under de första dagarna. De anländer till en möblerad lägenhet och under veckan kommer vi att hjälpa dem registrera sig vid magistraten, och sedan görs det sannolikt omfattande hälsogranskningar för att se till att familjen får hjälp, också mentalt om det behövs.
För samtliga familjer gäller det från och med nästa vecka att börja bekanta sig med sin nya hemstäder och lära sig hur vardagen fungerar i Finland, allt från hälsovården till vardagliga butiksbesök. Språkkunskaper och hälsotillstånd kommer också att utredas.
Det här är endast en del av de närmare 60 stycken flyktingar som ska komma till regionen ännu i år. I november-december ska ännu 20 stycken flyktingar komma till Pargas. Också Salo och Åbo kommer att ta emot ytterligare några flyktingar under slutet av året.