Planerna på att bygga flera vinkraftsparker på Kimitoön kan fortfarande gå om intet. Tjänstemän i Kimitoöns kommun arbetar för tillfället med flera aktuella planer där man planerar in framtida vindkraftverk.
I höst väntas planen för den första vindkraftsparken nå kommunfullmäktige för beslut, men hur noggrann och lagenlig planen än är har de folkvalda ändå möjlighet att förkasta planen.
I samband med Svenska Yles öppna granskning Fixa skärgården, kom det i somras in ett tips om att granska huruvida fullmäktigeledamöterna verkligen har möjligheter att självständigt besluta om en delgeneralplan för en vindkraftspark kan godkännas eller förkastas.
Enligt tipsaren skulle en ledande tjänsteman ha varnat politikerna för att fatta ett beslut som juridiskt inte håller, och på så sätt indirekt låtit politikerna förstå att de bör godkänna planen eftersom ett negativt beslut skulle kunna strida mot lagen. Planläggningsmonopol
YLE Åboland ringde upp ledande jurist Ulla Hurmeranta på Kommunförbundet för att höra hur det riktigt ligger till. Hurmeranta förklarar att kommunerna har planläggningsmonopol inom den egna kommunens gränser. Det betyder att kommunen har rätt att besluta om markanvändningen på sitt område, det vill säga vad som planläggs och när.
Kan kommunfullmäktige låta bli att godkänna en plan som tekniskt sätt uppfyller alla krav?
- Ja, fullmäktige besluter i sista hand om planen innehållsmässigt motsvarar lagens krav, men också om den motsvarar kommunens mål för markanvändningen, förklarar Hurmeranta.
Att nämnd och styrelse godkänt en plan betyder inte att fullmäktige också måste göra det. Nämndens och styrelsens beslut är bara en del av beredningen och fullmäktige är den instans som fattar det slutliga beslutet.
Kimitoöns kommundirektör Tom Simola håller med.
- Det är nog fullt möjligt att säga nej men sen återstår en besvärsprocess som när det gäller markplanering och planläggning överhuvudtaget är ganska utmanande eftersom markanvändnings- och byggnadslagen inte är entydig, och fastställer inte entydigt vad en domstol ska ta ställning till. Så förvaltningsdomstolarna har ganska många prövningsmöjligheter när det gäller lagligheten och planer över lag, så det är svårt på förhand att säga hur en domstol tolkar i slutändan.
Laglighet och ändamålsenlighet bör beaktas
Kommunfullmäktige bör alltså beakta en plans laglighet men också dess ändamålsenlighet.
En plan kan innehålla alla nödvändiga utredningar och planläggningsprocessen kan ha gått helt rätt till, men politikerna i kommunfullmäktige kan ändå anse att planen till exempel försvårar annan utveckling i området eller strider mot någon av kommunens målsättningar, och kan därför förkasta planen.
På hurudana grunder fullmäktige på slutrakan kan sätta tummen ner för en plan finns det inga detaljerade bestämmelser om. Allmänna rättsprinciper inom förvaltning måste förstås följas men rekreationsvärden, värnandet av landskapsbilden eller ljudmiljön är lika gångbara argument som andra, förklarar Ulla Hurmeranta.
Till exempel i Kotka fattade stadsfullmäktige nyligen beslut om att inte godkänna en delgeneralplan som gjorts upp för en liten vindpark i närheten av stadens centrum. Motiveringen var att så många invånare motsatte sig den planerade parken och att den hade hindrat annan utveckling i området för ungefär trettio år framöver. Försvarsmakten motsatte sig också den aktuella vindkraftsparken.
Vindkraftsparken i Gräsböle med fyra kraftverk kommer sannolikt att landa på kommunfullmäktiges bord under hösten. Efter det står Norandå-Lövböle vindkraftspark med 29 möllor i tur.