För att spara pengar vill Pargas stad stänga bland annat högstadiet i Nagu och Utö skola. I skärgården har man nu tagit upp kampen för att få behålla sina skolor.
Pargas stad måste spara och i våras presenterade stadsdirektör Folke Öhman ett omfattande åtgärdsprogram för hur Pargas ska spara 1,5 miljoner euro. Bland annat bildningssektorn står inför stora förändringar.
För att spara pengar planerar Pargas stad att stänga högstadiet vid Kyrkbackens skola i Nagu och Utö skola. Dessutom kommer staden att starta en utredning om man kan stänga det finska gymnasiet i Pargas.
Förslagen har väckt starka reaktioner och ute i skärgården har man nu tagit upp kampen för att få behålla sina skolor. I Nagu har områdesnämnden skrivit ett utlåtande där de motiverar varför högstadiet ska få finnas kvar.
- Åtgärdsprogrammet bygger på att en del av den gamla skolbyggnaden byggs om till äldreomsorgen. Man talar om att det kostar mellan 600 000 och 700 000 euro men det är helt klart att bygga om det huset skulle kosta över 3 miljoner euro. Det blir ingen inbesparing så det är ganska lätta att motivera varför högstadieskolan ska få finnas kvar i Nagu, säger Broos.
På sparlistan finns också Utö skola. Pargas stad kräver att skolan ska ha minst tre elever för att få finnas kvar och när det i våras såg ut som om det endast skulle börja en elev i höst skrevs skolan snabbt upp på stadens lista över nedläggningshotade skolor. Brita Willström som jobbar som lärare vid skolan har nu lämnat in en vädjan till Pargas stad om att skolan inte ska stängas. Enligt henne är det för tidigt att i nuläget dra slutsatser om hur många elever skolan kommer att ha i framtiden
- Det är skrämmande att redan nu behöva veta hur många elever som går här om nästa höst. Det går inte att säga ett år på förhand vid en sådan här liten skola.
Enligt Willström ser prognoserna redan nu bättre ut än de gjorde i våras.
- Som det ser ut nu kommer vi att ha tre elever nästa år. Det kan till och med bli fler, säger Willström.
I åtgärdsprogrammet står också att staden kommer att starta en utredning om man kan stänga det finska gymnasiet i Pargas centrum. Men Johan Broos tror inte att de finskspråkiga eleverna behöver vara oroliga utan att det är skärgården som kommer att drabbas hårdast när Pargas drar åt svångremmen.
- Åtgärdsprogrammet som det ser ut nu gäller bara skärgården. De delar som berör Pargas gäller bara utredningar. Tanken att dra in det finska gymnasiet är i praktiken ganska omöjligt. Planerna berör i huvudsak skärgården, säger Broos.
Sparplanerna och skolornas framtid kommer att behandlas både i fullmäktige och nämnderna under hösten.