Allt fler kommuner bolagiserar sin turismmarknadsföring. För många företag är det då lättare att få sin röst hörd.
Företagaren Eva Johansson som driver turismföretaget Pensar Syd på ön Pensar i den Åboländska skärgården tycker att man borde bilda ett aktiebolag av Pargas stads marknadsföring för turister.
Enligt Johansson kunde stadens företagare äga en aktieandel i bolaget som motsvarar det egna företagets omsättning. Staden skulle äga resten av aktierna.
Hon tror att företagarna i Pargas då lättare skulle kunna påverka vad som marknadsförs i kommunens regi och samtidigt skulle turistinformationen kunna länkas samman med försäljning och bokningar.
Vid Pargas stad har man inte tänt på Johanssons förslag eftersom man tycker att verksamheten rullar på bra på det sätt man gör nu. Dessutom är det inte möjligt för ett bolag att söka lika mycket EU-stöd som en kommun kan göra.
Eva Johansson föreslår och sin sida att man skulle ta modell av svenska Åre. I Åre har man bolagiserat turismverksamheten samt bildat en ekonomisk förening där de som är med i bolaget finns med. Föreningar och kommuner får, till skillnad från bolag, EU-stöd för den här sortens verksamhet.
Nådendal nöjd med verksamheten
I Nådendal har stadens turismmarknadsföring redan länge varit ett bolag som till 98 procent ägs av staden medan företagarna äger resten.
Tarja Rautiainen, som är VD för Naantalin matkailu, anser att största fördelen med att vara ett företag är att byråkratin är mindre än i en kommun och det i sin tur gör att man kan fatta snabbare beslut.