I dag torsdag presenteras och släpps boken Från Junnelius palats till Björneborgs stadshus, en bok på både finska och svenska om det anrika stadshuset i Björneborg.
Björn-Olof Malmström som har översatt den finska texten till svenska är både nöjd med att vara klar med sitt jobb och förväntansfull över hur boken ska tas emot.
- Det känns väldigt bra, för så länge som man håller på med den håller man på och tittar efter eventuella fel, och ändå finns det säkert något fel kvar. Jag kommer ihåg en historia om det där med tryckfel, där man i en bok skrev i denna bok finns inga tyrkfel, säger Björn-Olof Malmström med ett skratt och fortsätter:
- Det har varit ett stort jobb, men samtidigt väldigt givande. Författarna Sirkka-Liisa Hakala och Aarne Seppälä har båda två varit duktiga på sitt sätt. Seppälä har en flytande stil och Hakala är i sin tur mångkunnig när det gäller kulturhistoria, så de två har lärt mig mycket.
Boken Från Junnelius palats till Björneborgs stadshus beskriver inte bara husets historia, den innehåller också väldigt många bilder.
- Det finns gott om bilder på vägg- och takmålningar och sedan inte att förglömma kakelugnarna som man till mycket stor del har kunnat spara.
"Huset är värt sin bok"
Hur ser du på betydelsen på att den här boken nu kommer ut?
- Jag tycker att det blir skojigt att den kommer ut för jag har ju översatt den, säger Björn-Olof Malmström med ett leende och tillägger:
- Jag förstår att Björneborg stad behöver en bok där man presenterar någonting som är ganska speciellt. Jag tror inte att man hittar ett liknande hus i Finland åtminstone. Det är nog värt sin bok.
- Samtidigt berättar boken utförligt om husets historia som i många stycken nog är ganska intressant.
Nyrenässansk venedig-stil
Projektet inleddes 2010 och idén kom från stadsstyrelsen som sedan gav uppgiften till Pori-Seura. Materialet till boken har samlats in av Pori-Seura ry, Svenska Kulturfonden i Björneborg, Satakunnan Museo, Björneborg stad samt privatpersoner.
Tvåspråkigheten är en av orsakerna till att Svenska Kulturfonden i Björneborg gick med i finansieringen av projektet.
Björneborgs stadshus, Junneliuska palatset, är beläget på Rådhusbacken. Huset är uppfört i nyrenässansk venedig-stil 1894-1895 som ett privatpalats för Robert Junnelius och Hugo Rosenlew.
Byggnaden är ritat av den finländska arkitekten August Krook. Sedan 1962 ägs byggnaden av Björneborgs stad.