Kårkullas samkommunsdirektör Märta Marjamäki efterlyser en diskussion om hur man ska kunna vårda människor med resurser som bara krymper i framtiden.
- Jag tror inte att de här stora organisationsreformerna som social- och hälsovårdsreformen kommer att spara in så mycket som man hoppas på. Jag hoppas egentligen mera på en allmän debatt i samhället om den här frågan för jag tror inte att vi kommer att kunna upprätthålla den kvalitet som vi egentligen skille vilja göra med de ekonomiska resurser som vi i framtiden har.
För tillfället går Kårkulla igenom alla sina strukturer och funderar på om de kan göra saker annorlunda och hur de ska omprioritera. Osthyvelns tid är förbi. Nästa år ska Kårkulla spara 3,2 miljoner euro för att kommunernas betalningsandelar inte ska stiga orimligt mycket. Enligt budgetförslaget som styrelsen behandlade på torsdagen stiger kommunernas betalningsandelar med 0,95 procent. Budgetförslaget ska ännu godkännas av samkommunens fullmäktige.
- Det går att förverkliga, men det börjar bli ganska svårt att förverkliga. Den är nog så pass mycket nerdragen nu att jag börjar tycka att smärtgränsen kommer emot.
För att nå inbesparingsbehovet måste Kårkulla skära ner i personalkostnader, särskilda ersättningar så som lördags- och söndagstillägg och på utbildningsanslagen.
- Vi har nog verkligen vänt på alla stenar och jag tycker att personalens antal börjar vara så litet nu att vi inte kan skära ner mera.
Hur man under rådande omständigheter ska få personalen att orka i sitt arbete är en svårlöst ekvation. Det är ofta händer som behövs för att ge trygghet för personalen och en god kvalitet på arbetet. Den höga sjukfrånvaron bland personalen på Kårkulla tyder på att personalen känner sig stressad i arbetet.
För att se till att personalen orkar jobbar Kårkulla på många olika sätt. Bland annat erbjuder man möjlighet att utbilda sig, ger arbetshandledning vid behov, erbjuder en god företagshälsovård, motionskampanjer och rehabiliteringskurser.
- Men diskuterar man med personalen så är behovet ofta mer personal. Det är en ganska omöjlig ekvation när kommunerna säger att er budget får stiga med noll procent.
Hur man ska se till att kvaliteten på vården upprätthålls när resurserna hela tiden krymper tror Marjamäki är en allmän fråga inom social- och hälsovården och inte ett problem endast inom Kårkulla.
- Vi vet vad människor vill ha, vad klienter och anhöriga vill ha och vad vi själva skulle vilja gör om vi skulle ha tillräckligt med resurser. Vi måste fundera på varje sak, att hör det här till oss, ska vi göra det här och prioritera.