Den här veckan har biblioteksfolk från hela Finland samlats i Åbo för att fira den Nationella biblioteksdagen.
För Lisbeth Muurinen som jobbar vid Vanda Stadsbibliotek och Christian Nelson från Vetenskapsbiblioteket Tritonia i Vasa, har det mycket handlat om diskussioner kring bibliotekens framtid. Muurinen och Nelson besökte God morgon Åboland studion på torsdag morgon.
Hur kommer biblioteken att se ut i framtiden?
- Biblioteken kommer fortfarande att ha pappersböcker, men de kommer att ändra karaktär så att de kommer att bli allt mer som öppna rum. Det har redan skett, det händer mycket på biblioteken. Biblioteken är anpassningsbara, så de har möjlighet att ganska snabbt forma sig, säger Muurinen.
- Bibliteken kommer också att vara en viktigt plats att komma till för att skapa olika saker under ledning av personalen eller tillsammans i grupp. Till exemepel vetenskapsbiblioteken kommer att fortsätta vara viktiga arbetsplatser för till exempel grupper av studerande, menar Christian Nelson.
E-boken och pappersboken lika viktiga
- Pappersboken kommer att fortsätta finnas. Men e-boken kommer att bli allt vanligare i takt med att de svenskspråkiga e-böckerna blir fler. Idag är det än så länge ganska svårt att få tag på svenska e-böcker, berättar Muurinen.
- Leverantörerna är än så länge få och biblioteken och förlagen är heller inte överens om vilken modell som ska gälla för t.ex. licenser och inköp av e-böcker. Alla förlag har än så länge inte heller velat släppa alla titlar i e-form, eftersom de ser bättre möjligheter att tjäna pengar på pappersboken, tillägger Nelson.
Under torsdagen fortsätter programmet med den Finlandssvenska biblioteksföreningens årskonferens.