För många av våra kommuner är den stora frågan hur man ska få glesbygden att leva och överleva. I Pargas ser man gärna att folk flyttar ut till skärgården, bara huset är godkänt för åretruntboende och att fastigheten är planerad för fast bosättning.
Stadsdirektör Folke Öhman påpekar att var och en förstås själv bestämmer var hon eller han vill bo. Dels erbjuder kommunen tomter till salu, dels bestämmer den privata marknaden var det finns tomter.
– Via planläggningen ser vi ju till att det ska finnas byggnadsrätt, och det finns det nog. Det finns en stor potential för att folk ska bosätta sig i glesbygden.
Helst ser Pargas att befintliga byar kunde utvecklas, så att byarna inte dör ut. Där finns oftast redan kommunalteknik och en utvecklad service.
– Alla de där gamla jordbrukshemmanen och fiskehemmanen skulle må väldigt bra av familjer som skulle se efter både byggnaderna och närmiljön, säger planläggningschef Heidi Saaristo-Levin. På så sätt skulle vi också lyckas bevara den fina kulturmiljö vi har.
Pargas får årligen cirka tio ansökningar av personer som varaktigt vill bosätta sig på sommarstugan, och i medeltal har bara en av tio förkastats. De krav som måste uppfyllas är att det har gjorts en ändring av byggnadens användningsändamål, det vill säga att huset är godkänt för åretruntboende, och att fastigheten är planerad för fast bosättning.
Tillstånd för fast boende ges för fastigheten, inte till en person
Saaristo-Levin poängterar att tillståndet inte ges till en person, utan för fastigheten. Därför måste staden se till att servicen som kommunen ska erbjuda sina invånare kan erbjudas till den fastigheten. Till exempel måste skolgång, hälsovård och äldre omsorg kunna erbjudas fastigheten, trots att du i din nuvarande livssituation inte skulle behöva en sådan service.
– Andra orsaker till att en ansökan avslås är att arealen på fastigheten är så liten att man inte kan ta hand om till exempel vatten och avlopp. En orsak kan också vara att det varken finns väg eller förbindelsebåt ända fram.
Magistraten i Sydvästra Finland har i regel låtit folk skriva sig på sommarstugan, bara allt har godkänts i kommunerna.
Pargas räknar ändå med att de som flyttar ut till skärgården vet vad de gör, säger Öhman. De vet ju att de inte får samma service där som i centrum, att det är lika nära till den kommunala servicen.
– Vi ser gärna att sådana som vistas en stor del av tiden i glesbygden och en annan del av tiden i staden faktiskt skulle tänka över att också skriva sig i skärgården. På det sättet kan man stöda glesbygden på ett helt annat sätt än om man av ren slentrian är skriven i sin stadslägenhet.
Programmet Närbild på Yle Fem handlar på måndag (22.9) om att varaktigt bosätta sig på sommarstugan. Programmet börjar kl.20.